top of page

Визначення Місця Проживання Дитини При Розлученні | Сімейний Адвокат

Коли сім’я розпадається - це важко, і психологічно в тому числі. Емоції беруть верх, деякі кроки можуть бути ірраціональні та поспішні. Проте, яка б ситуація не склалась, варто подумати про своїх дітей. Адже їх подальша доля саме в Ваших руках, тому, перш за все, необхідно врегулювати питання щодо визначення місця проживання дитини при розлученні.

При вирішені даної проблеми, необхідно виходити з забезпечення найкращих інтересів дитини. А отже, найкращим рішенням буде подолати свої емоції та увімкнути, так званий, «холодний розум».



Досить часто можна почути питання «З ким залишиться дитина після розлучення?», «Як зробити так, щоб дитина залишилась проживати зі мною?». На ці та деякі інші питання відповімо прямо зараз.

У більшості випадків батьки домовляються в усному порядку. На підтвердження такої домовленості, батьки дитини, мають право укласти договір щодо здійснення батьківських прав та виконання обов’язків тим з них, хто проживає окремо від дитини. У договорі визначається місце проживання дитини, порядок її утримання, графік зустрічей з тим, хто проживає окремо тощо.

Якщо ж батьки дитини не можуть дійти висновку, з ким залишиться проживати дитина, такий спір може вирішити орган опіки та піклування. Для цього, один з батьків має звернутись до служби у справах дітей із відповідною заявою (зразок заяви Ви можете знайти за посиланням).

Працівник даної служби повинен детально дослідити всі деталі перебування дитини із батьками: зробити оцінку сім’ї загалом, провести бесіду з кожним окремо, вивчити їх умови проживання тощо. Після чого виноситься певний висновок, який передається органу опіки та піклування для прийняття рішення.

І якщо жоден з вищенаведених варіантів не виявився ефективним, то ще один спосіб, у який можна встановити місце проживання дитини – через суд. Відповідну заяву необхідно подати за місцем проживання (перебування) відповідача.

Варто зазначити, що при розгляді даної категорії справ обов’язково залучається орган опіки та піклування.

Розглядаючи дане питання, суд бере до уваги всі деталі: від шкідливих звичок батьків до прихильності кожного з них до дитини. Істотними умовами, на які особливо зважатиме суд є: стан здоров’я кожного з батьків, можливість забезпечення нормальних умов проживання, звичайно ж матеріальне становище, сімейний стан кожного тощо.

На підставі аналізу усіх зібраних доказів, суд приймає рішення щодо визначення місця проживання дитини із матір’ю або батьком.

Саме тому, сторона, яка бажає отримати позитивний результат у суді – повинна довести, що саме з ним/нею дитина буде почувати себе комфортно, отримувати належний догляд, піклування та мати змогу всебічно розвиватись.


Якщо Ви потребуєте допомоги із написанням позовної заяви, супроводом справи у суді чи маєте будь-які інші запитання - звертайтесь за номером телефону або пишіть свої запитання просто зараз в ЧАТ!


Вас може зацікавити:

122 перегляди
bottom of page