top of page

Аліменти. Чи Важливе Визнання Батьківства? | Сімейний Адвокат

Найголовнішим обов’язком батьків є не тільки гідне виховання, а й матеріальне утримання дитини. Зокрема, батьки зобов’язанні забезпечити свою неповнолітню дитину усіма необхідними благами, які потрібні їй для життя. Діти рівні у своїх правах, незалежно від того народженні вони у шлюбі чи поза ним. Одним із способів захисту інтересів дитини, після того як батьки вирішили розійтись, є стягнення аліментів.

Нерідко виникають ситуації, коли жінка та чоловік не укладали шлюб, а після народження дитини, чоловік відмовляється визнавати батьківство. Але ж пряма відповідальність за створення належних умов для дитини в рівній мірі лежить на батьках.

То ж чи можливо стягнути аліменти з батька дитини, якщо він не визнає своє батьківство?



Стягнення аліментів з біологічного батька без визнання батьківства є неможливим. У статті 181 Сімейного кодексу України зазначено, що саме батьки зобов’язані утримувати дитину до повноліття. А відповідно до статті 121 Сімейного кодексу України, обов’язки батьків ґрунтуються на походженні дитини від них і це засвідчується державним органом реєстрації актів цивільного стану. Тобто для офіційного підтвердження того, що особа є батьком/матір’ю дитини необхідне визнання вказаного факту державою, який підтверджується відповідними відомостями у актовому записі про народження дитини.

Проте, якщо при народженні дитини запис про батька у Книзі реєстрації народжень провадиться за прізвищем та громадянством матері, а ім'я та по батькові батька дитини записуються за її вказівкою, то такий запис не є офіційним підтвердженням батьківства такої дитини. І право на звернення до суду з позовом про стягнення аліментів не виникає.

Що ж робити, коли виникає така ситуація?

Отже, для стягнення аліментів спершу необхідно визнати батьківство. Відповідно до чинного законодавства, а саме, стаття 125 Сімейного кодексу України, визнання батьківства можливе за рішенням суду.

Підставою для визнання батьківства є будь-які відомості, що засвідчують походження дитини від певної особи, зібрані відповідно до ЦПК України.

Доказами такого походження можуть бути будь-які відомості, що його підтверджують, зокрема: докази, що свідчать про спільне проживання матері і батька дитини, ведення ними спільного господарства до її народження, особисті листи, сімейні фотокартки, покази свідків, письмові речові докази, результат судово-генетичної експертизи тощо.

Важливо! Якщо відомості про батька були записані зі слів матері, то задля виникнення права на стягнення аліментів необхідно внести відповідні зміни до актового запису про народження дитини та отримати нове свідоцтво про народження. Такі зміни вносяться за згодою батька чи в судовому порядку.

Батько/мати Вашої дитини не виконує свої батьківські обов’язки? Не зволікайте, звертайтесь до нас. У Подільському юридичному центрі кваліфіковані адвокати у сімейних спорах неодмінно Вам допоможуть. В разі виникнення додаткових питань та для отримання консультації звертайтесь за номером телефону або пишіть свої запитання просто зараз в ЧАТ!


Корисні посилання:

bottom of page