top of page

Відстояне Право Учасника АТО На Безоплатне Отримання Земельної Ділянки!



У січні 2023 року Подільським юридичним центром відстояне право клієнта, як учасника бойових дій, на першочергове та безоплатне отримання у власність земельної ділянки сільськогосподарського призначення у розмірі 2,0 га.


Законодавством України, зокрема, статтею 121 Земельного кодексу України передбачено, що громадяни України мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок із земель державної або комунальної власності для ведення особистого селянського господарства у розмірі не більше 2,0 гектара.

Учасникам АТО та сім’ям загиблих гарантується право на першочерговий розгляд їх заяв на відведення їм у власність земельних ділянок.



Коротко про процедуру

Процедура отримання такої земельної ділянки у власність в порядку безоплатної приватизації має багато нюансів та складається з кількох стадій, зокрема:

1. отримання дозволу на розробку технічної документації від уповноваженого органу (державні адміністрації, органи місцевого самоврядування або Державна служба з питань геодезії, картографії та кадастру (Держгеокадастр), в залежності від виду земельної ділянки та її розташування) ;

2. розроблення документації із землеустрою (наприклад: проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки);

3. погодження технічної документації з відповідним уповноваженим органом;

4. формування та реєстрації земельної ділянки, присвоєння їй кадастрового номеру;

5. затвердження технічної документації з уповноваженим органом та відповідно оформлення права власності.


Найчастіше спори виникають на стадії отримання дозволу від уповноваженого органу на розробку технічної документації чи на етапі її затвердження.

Так, великій кількості осіб уповноважені органи відмовляють ще на початковій стадії, що унеможливлює подальшу процедуру.

Важливо! Підставою відмови у наданні такого дозволу може бути лише невідповідність місця розташування об’єкта вимогам законів, генеральних планів населених пунктів та іншої містобудівної документації, схем землеустрою чи інших документів.

Єдиним способом захисту в такому випадку є звернення до суду.


У даній ситуації до нас звернувся клієнт, якому одна з селищних рад відмовила у затвердженні вже розробленого та погодженого проекту землеустрою.

Трішки детальніше про справу.

У 2018 році клієнт отримав дозвіл від Держгеокадастру, як уповноваженого органу, на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки.

Клієнт за допомогою спеціалістів розробив відповідну технічну документації, яка була погоджена у встановленому законом порядку та на підставі якої була сформована відповідна земельна ділянка у розмірі 2,0 га та присвоєно кадастровий номер.

У 2022 році клієнт звернувся до селищної ради, як до уповноваженого органу, на території якого знаходиться відповідна земельна ділянка, із заявою про затвердження проекту землеустрою, на що отримав відмову.

Підставою для такої відмови стало те, що на думку селищної ради дана проектна документація розроблена не у відповідності до норм законодавства.

Проте, така відмова сільської ради є протиправною, оскільки на даній стадії в уповноваженого органу немає іншого вибору поведінки, окрім затвердження такого погодженого проекту.

Таку правову позицію підтримав і Волинський окружний адміністративний суд у справі за позовом Подільського юридичного центру в інтересах учасника бойових дій.

Так, суд зазначив наступне:

«Відповідно до частини дев`ятої статті 118 ЗК України (в редакції Закону №1423-ІХ) відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування, що передає земельні ділянки державної чи комунальної власності у власність відповідно до повноважень, визначених статтею 122 цього Кодексу, у двотижневий строк з дня отримання проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки приймає рішення про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та надання її у власність…

….Разом з тим, норми частини дев`ятої статті 118 ЗК України (в редакції Закону №1423-ІХ), яка регулює порядок безоплатної приватизації земельних ділянок громадянами, не надають відповідному органу місцевого самоврядування після погодження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки приймати будь-яке інше рішення ніж про його затвердження та надання такої земельної ділянки у власність. Водночас з аналізу статті 186 ЗК України (в редакції Закону №1423-ІХ) слідує, що перевірка проекту землеустрою на відповідність вимогам законів та прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів, документації із землеустрою або містобудівній документації здійснюється на етапі його погодження.

Таким чином, оскільки позивач, як вже зазначалась судом отримав дозвіл на розроблення проекту землеустрою на відведення земельної ділянки, замовив проектну документацію, яка була розроблена та погоджена в установленому порядку, то у відповідача були відсутні підстави для повторної перевірки проекту землеустрою на відповідність вимогам законів та прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів, а відтак і для відмови у затвердженні такого проекту землеустрою».


За результатами розгляду суд першої інстанції ухвалив:

- визнати протиправним та скасувати рішення селищної ради про відмову у затвердженні проекту землеустрою та передачу у власність земельної ділянки клієнту;

- зобов`язати селищну раду затвердити проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки та передати дану земельну ділянку у власність клієнту.


Таким чином, з допомогою Подільського юридичного центру в судовому порядку захищено порушене право учасника бойових дій на безкоштовне отримання земельної ділянки у власність.


Для отримання юридичної консультації Ви можете залишати свої питання в ЧАТ!

Цікаво дізнатися:



  • Facebook Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Google+ Social Icon

Ми добиваємось повернення витрат на правничу допомогу!

Військовий адвокат, безкоштовна консультація військового юриста, военный адвокат, военный юрист, консультация военного юриста, хороший военный адвокат, консультації військовослужбовців онлайн, безкоштовна консультація військовослужбовців, адвокат для військовослужбовців, військовий адвокат Київ, Одеса, Дніпро, Львів, консультація військового юриста, безкоштовна консультація військовослужбовців, адвокат для военнослужащего, адвокат по уголовным делам Киев, Винница, Одеса, уголовный адвокат, где найти хорошего адвоката, лучшие адвокаты винницы, военный адвокат украина, военный адвокат харьков, военный адвокат, військовий адвокат, адвокати вінниці, найкращий адвокат вінниці, військові адвокати, где найти хорошего адвоката, адвокаты киева, адвокат по уголовным делам киев винница, специалист по интеллектуальной собственности, адвокат интеллектуальная собственность, lawyer on intellectual property, ukrainian law firm in intellectual property, intellectual property ukraine lawyer, Lawyer in intellectual property, ukrainian lawyer, адвокат інтелектуальна власність вінниця, адвокат з інтелектуальної власності, юридична компанія інтелектуальна власність, юрист по інтелектуальній власності, інтелектуальна власмність адвокат, інтелектуальна власність , адвокат Київ, адвокат по ДТП, юрист ДТП, адвокат звернення до Європейського суду з прав людини, адвокат по ЄСПЛ, юридические услуги Винница, Юридичні послуги Вінниця, Вінницькі найкращі адіокати, юридична консультація у Вінниці, интелектуальная собственность в Украине, юридическая компания по интелектуальной собственности, лучшие адвокаты Винницы, ТОП 10 адвокатов Винницкой области Винницы, юридическая консультация предприятия, адвокат по интелектуальной собственности,, семейный адвокат Винница, адвокат для военнослужащего, налоговый адвокат винница Адвокаты Киева, Адвокат по ДТП Киева, Адвокаты Киева Семейный Адвокат Киев, Семейный адвокат в Киевев, Военный Адвокат Киев, Найти хорошего адвоката в Киевев, Адвокат по Екстрадиции в Киевев, Екстрадиционеный Адвокат, Англоязычный адвокат Киев адвокат по екстрадиции, налоговый жадвокат, военный адвокат Киев, найти адвоката в Кивев, адвокаты киева, хороший адвокат по ДТП Киев, адвокат для предприятия, аадкокат Киев цена, лулчшие адвокаты киева, Адвокат по интеллелктуальной собственности

bottom of page