top of page

З 1 Грудня 2022 Року Можна Буде Отримувати УБД


Міністерством юстиції України завершено офіційну реєстрацію Наказу Міністерства оборони України від 10 листопада 2022 року № 369 щодо затвердження комісій з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій. Отож комісії будуть утворені у:

1) Міністерстві оборони України;

2) Генеральному штабі Збройних Сил України;

3) Адміністрації Державної спеціальної служби транспорту;

4) військовій частині А0515;

5) військовій частині А3771;

6) військовій частині А0987;

7) військовій частині А1155;

8) військовій частині А5725;

9) військовій частині А5833;

10) військовій частині А5509;

11) військовій частині А5617;

12) Командуванні Повітряних Сил Збройних Сил України;

13) Командуванні Військово-Морських Сил Збройних Сил України;

14) Командуванні Сухопутних військ Збройних Сил України;

15) оперативному командуванні “Північ”;

16) оперативному командуванні “Південь”;

17) оперативному командуванні “Схід”;

18) оперативному командуванні “Захід”.

Примітка: документи, які подаються на розгляд Комісій, готують відповідні підрозділи служб персоналу або підрозділи соціального забезпечення територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки чи особисто заявник.

Таким чином, в Наказі регламентується процес оформлення документів, які підтверджують статус учасника бойових дій під час відсічі повномасштабної агресії Росії.

Міністр оборони України Олексій Резніков зазначив:

«Перше. Усі, хто має підстави, отримають статус УБД та відповідні соціальні гарантії. Не треба хвилюватись, нікого не забудуть і не загублять.

Друге. За 9 місяців активної фази війни у нас нараховуються сотні тисяч учасників бойових дій. Обробка такого масиву документів потребуватиме певного часу. Ми будемо робити усе можливе, щоб цей час був максимально коротким. Але прошу всіх бути готовими і ставитись з розумінням, що доведеться якийсь період чекати.

Третє. Міністерством оборони розроблено алгоритм отримання статусу УБД. Він оприлюднений на офіційних ресурсах Міноборони. Наразі він також доводиться до виконання у військах.

Для розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій у системі Міноборони, яка включає ЗСУ, ГУР МО та ДССТ, буде утворено 18 комісій.

Ці комісії вже формуються і почнуть роботу орієнтовно з 1 грудня. Після цього стартує робота з документами.

Отримати статус УБД можна трьома способами:

▪за зверненням командира частини, який централізовано подає документи на підлеглих військовослужбовців;

▪за особистим зверненням військовослужбовця, який самостійно збирає документи та подає їх до відповідної комісії;

▪за особистим зверненням особи, яка звільнена з військової служби, через територіальний центр комплектування та соціальної підтримки.

Додам, що підготовка необхідних документів та забезпечення соціальних гарантій нашим воїнам – це обов’язок держави. Міністерство оборони у межах компетенції його виконає».

Важливо! У разі виникнення запитань, ви завжди можете звернутися на «гарячу лінію» Міноборони.

Детальніше ознайомитись з алгоритмом отримання статусу учасника бойових дій військовослужбовцями Збройних Сил України, які брали безпосередню участь у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України, Ви можете у нас на сайті - «Зміни в отриманні статусу УБД – розширено коло осіб».

bottom of page