top of page

Усиновлення В Умовах Воєнного Часу | Сімейний Адвокат

В мережі зараз поширюється інформація з проханнями терміново усиновити дітей, що втратили батьків чи опікунів внаслідок війни росії проти України. Але всі мають розуміти, що прохання до «негайного усиновлення» – це або надзвичайна неосвіченість, або свідомий обман. В двох наведених випадках це веде до порушення прав дитини, травмування психіки чи навіть викрадення таких дітей.

Важливо зазначити, що під час дії воєнного стану ніяких пришвидшених чи скорочених процедур усиновлення бути не може.




Відповідно до Сімейного Кодексу України, усиновленням є прийняття усиновлювачем у свою сім’ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду.

В разі якщо дитина досягла такого віку та рівня розвитку, що може висловити свою згоду, для усиновлення потрібна і її згода.

Справи щодо усиновлення розглядаються судом за участю присяжних за місцем проживання дитини та з обов’язковою участю заявника, органу опіки та піклування або уповноваженого органу виконавчої влади, а також дитини, якщо вона за віком і станом здоров’я усвідомлює факт усиновлення, з викликом заінтересованих та інших осіб.


Усиновлення дитини провадиться в її найвищих інтересах для забезпечення стабільних і гармонійних умов її життя.

Що означають найвищі (найкращі) інтереси дитини при усиновленні, якими керуються суди при розгляді таких справ?

І. Це право дитини на виховання найближчими для неї людьми - батьками або, за їх відсутності, іншими родичами дитини.

В умовах війни, коли дуже важко з’ясувати реальну ситуацію з батьками дитини (вони загинули чи живі, пропали безвісти, можливо, поранені, чи відома інформація про їхнє місцезнаходження, чи є інформація про інших родичів дитини, які виявили бажання піклуватися про дитину), є ризик порушення права дитини зберегти зв’язки з сім’єю.

ІІ. В якнайкращих інтересах дитини буде забезпечення її розвитку в безпечному, спокійному та стійкому середовищі, що не є неблагополучним.

Цей критерій перевірки стосується перш за все тих осіб, які виявили бажання усиновити дитину, починаючи з того, чи можуть вони бути усиновлювачами, чи перебувають вони на обліку осіб, які бажають усиновити дитину, і чи реально здатні вони в усіх сенсах стати батьками дитині, дати їй любов, повагу і розуміння, забезпечити матеріально, піклуватися про гармонійний розвиток її особистості.

Саме даний критерій є найважливіший, а тому має бути ґрунтовно досліджений, вимагає ретельної перевірки, що в свою чергу виключає «терміновість» та «спрощену» процедуру.

ІІІ. В умовах воєнного стану усиновлення дітей може проводитися лише в тих регіонах, де не ведуться воєнні дії, де працюють служби у справах дітей і суди, і тільки стосовно до дітей, обставини життя батьків чи інших родичів яких вдалося встановити.

Все перераховане вище стосується усиновлення дітей як громадянами України, так і іноземцями.


В разі неможливості врахувати всі перелічені критерії, дітям, які за прикрих обставин позбавлені батьківського піклування можна допомогти не у формі усиновлення, а у таких формах (тимчасово - на час поки будуть знайдені їхні батьки чи інші близькі родичі):

· тимчасового прийняття дітей до себе в сім’ю,

· влаштування дитини в сім’ю своїх родичів, знайомих,

· влаштування дитини у сім’ю патронатного вихователя,

· влаштування дитини під опіку, піклування, у прийомну сім’ю або в дитячий будинок сімейного типу.


Однак у будь-якому разі влаштування дитини в сім’ю провадиться через службу у справах дітей.


Для отримання юридичної консультації Ви можете залишати свої питання в ЧАТ!

bottom of page