top of page

Тест ЄСПЛ щодо провокації злочину

В сьогодняшній справі Akbay and Others v. Germany ЄСПЛ зробив два важливі кроки – по-перше, Суд встановив конвенційний тест щодо непрямого поліцейського підбурювання (провокації). По-друге, чи не вперше Суд визнав за близьким родичем потенційної жертви порушення статті 6 право подавати скаргу від її імені.

Адвокат Звернення до Європейського суду з прав людини



У цій справі потенційне порушення статті 6, через незаконне підбурювання до злочину, який в іншому випадку не був би вчинений, порушувало питання, які виходили за межі чисто процесуальних недоліків - висновок про підбурювання має призвести до виключення всіх отриманих таким чином доказів, а отже дає змогу зацікавленій особі оскаржити на національному рівні засудження, яке ґрунтувалося на таких доказах. За цих обставин Суд визнав, що дружина померлого засудженого мала законний інтерес домагатися, за допомогою провадження перед Судом, скасування засудження свого чоловіка, а отже могла подавати скаргу до Суду.


Щодо непрямого підбурювання, тобто ситуації, коли особа не безпосередньо контактувала з поліцейськими, які працюють під прикриттям, але була втягнута в правопорушення співучасником, якого поліція безпосередньо підбурювала до вчинення злочину - Суд встановив наступний тест для своєї оцінки: (а) чи було передбачуваним для поліції, що особа, безпосередньо підбурювана ними до вчинення злочину, буде контактувати з іншими особами для участі у злочині; (b) чи визначалася діяльність цих осіб також поведінкою поліцейських; та (в) чи розглядались ці особи національними судами як співучасники злочину.

Ганна Юдківська, суддя ЄСПЛ

140 переглядів
bottom of page