top of page

Доплата Непрацюючому Пенсіонеру, Який Проживає В Зоні Гарантованого Добровільного Відселення


Варто знати, що особи – які працюють на територіях радіоактивного забруднення, а також непрацюючі пенсіонери, які набули статусу таких, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та проживають в населеному пункті, який, відповідно до Переліку населених пунктів, віднесених до зон радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи, з 17.07.2018 мають право на підвищення до пенсії відповідно до статті 39 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».


Коротко про вимоги законодавства в даному питанні:

За приписами статті 39 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (Далі - Закон №796-ХІІ) у редакції, чинній до 01 січня 2015 року, передбачалось, що громадянам, які працюють на територіях радіоактивного забруднення, провадиться доплата в таких розмірах:

- у зоні безумовного (обов`язкового) відселення - три мінімальні заробітні плати;

- у зоні гарантованого добровільного відселення - дві мінімальні заробітні плати;

- у зоні посиленого радіоекологічного контролю - одна мінімальна заробітна плата.


Довідково, Законом України «Про Державний бюджет України на 2022 рік» установлено мінімальну заробітну плату у місячному розмірі: з 1 січня – 6500 грн.


У свою чергу, пенсії непрацюючим пенсіонерам, які проживають на цих територіях, і стипендії студентам, які там навчаються, також підвищуються у вище вказаних розмірах.


Підсумовуємо: закон визначав, що громадянам, які працюють на територіях радіоактивного забруднення, так само як і пенсії непрацюючим пенсіонерам, які проживають на цих територіях, і стипендії студентам, які там навчаються, виплачуються з доплатою – 1, 2 чи 3 мінімальних заробітних плат (тобто доплата 19 500 грн, 13 000 грн. та 6500 грн. відповідно). У свою чергу пенсіонерам, які працюють у зонах радіоактивного забруднення, оплата праці додатково підвищується на 25 процентів від розміру мінімальної заробітної плати.


Однак, 28.12.2014 було прийнято Закон №76-VIII, який набрав чинності 01.01.2015, підпунктом 7 пункту 4 Розділу І якого внесено зміни до Закону №796-ХІІ, зокрема вказану статтю 39 Закону №796-ХІІ, яка передбачала доплату, було виключено.


В подальшому рішенням Конституційного Суду України від 17.07.2018 № 6-р/2018 визнано такими, що не відповідають Конституції України (є неконституційними) вище зазначені зміни, зокрема, підпункт 7 пункту 4 розділу І Закону № 76-VІІІ. Відповідно, з цієї дати, дані зміни втратили свою чинність.


Як наслідок, з 17.07.2018 відновила дію редакція статті 39 Закону №796-ХІІ, яка була чинною до 01.01.2015та яка передбачала відповідні доплати до заробітної плати, пенсій та стипендій.


В той же час на практиці, у тому числі територіальні управління Пенсійного фонду України, не завжди здійснюють відповідні доплати до пенсій, обґрунтовуючи свою відмову різними підставами: невідповідність місця реєстрації, законом від 06.12.2016 № 1774-VІІІ встановлено заборону застосування мінімальної заробітноїплати як розрахункової величини для визначення посадових окладів та заробітної плати працівників та інших виплат, тощо.


Обґрунтування відмови може бути різне, а тому кожну ситуацію потрібно аналізувати індивідуально. Проте за наявності вищеописаних обставин, які дають право на відповідну доплату, формальна підстава відмови особливого значення не має та своє право потрібно відстоювати в судовому порядку.


Отож підсумуємо, сукупність яких обставин дає право на отримання доплати до зарплати, пенсії чи стипендії:

1. Статус особи, яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи;

2. Фактичне проживання в населеному пункті, який віднесений до зон радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи. Дивитися ТУТ.



Для отримання юридичної консультації Ви можете залишати свої питання в ЧАТ!


Також буде цікаво:





1 375 переглядів
bottom of page