top of page

Позиція Суду Щодо Виплати Допомоги Родичам Загиблого Військового | Який Розмір Брати За Основу?

28 січня 2020 року Верховний Суд підтвердив право дружини на отримання одноразової грошової допомоги у звязку із смертю чоловіка, який помер вже після звільнення з військової служби. Суд захистив від знецінення коштів.


Військовослужбовець під час проходження військової служби отримав захворювання та змушений був звільнитися з військової служби. Хворобра прогресувала і через декілька років він помер. Дружина звернулась до військового комісаріату з проханням направити її документи до комісії Міністерства оборони для виплати їй одноразової грошової допомоги, передбаченої статтею 16 Закону України "Про військовий обовязок і військову службу".

Комісія Міністерства оборони з розгляду питань, повязаних із виплатою одноразової грошової допомоги відмовила дружині у виплаті зазначивши, що виплата передбачена лише у разі смерті військовослужбовця. Враховуючи, що чоловік помер після звільнення з військової служби, він втратив статус військовослужбовця. Тому члени сімї не мають права на допомогу.

Дружина загиблого звернулась до адвокатів громадської організації "Держава і право". Адвоктом Михайлом Козачуком була підготовлена позовна заява з вимогою визнати протиправним рішення комісії та зобовязати Міністерство оборони України виплатити одноразову грошову допомогу у розмірі 750-кратного розміру прожиткового мінімуму. При цьому адвокатом була поставлена вимога розмір виплати визначати, виходячи з прожиткового мінімуму, встановленому на 1 січня року, у якому здійснюватиметься виплата, а не року у якому чоловік помер. Це мало суттєве значення, оскільки розмір прожиткового мінімуму з роками збільшувався і дружина істотно втрачала в коштах.

Суд першої інстанції задовільнив позовні вимоги.

Міністерство оборони України не погодилося із судовим рішенням та оскаржила його.

Апеляційний суд відмовив у задоволенні апеляційної скарги.

Верховний суд також став на сторону дружини та виніс постанову, якою рішення суду першої інстанції залишив без змін. Верховний суд підтвердив, що дружина колишнього військовослужбовця має право на виплату одноразової грошової допомоги 750-кратному розмірі прожитового мінімуму станом на перше січня саме року, у якому здійснюватиметься виплата.


Якщо Вам потрібна консультація військового адвоката, звертайтеся прямо зараз! Контакти за посиланням


Читайте також:

4 059 переглядів
bottom of page