top of page

Виплата одноразової допомоги у випадку смерті військовослужбовця після звільнення з військової служб

Одноразова грошова допомога виплачується не лише у разі загибелі (смерті) військовослужбовця під час виконання ним обов'язків, але і у разі смерті внаслідок захворювання, пов'язаного з виконанням обов'язків військової служби. При цьому, на думку військових адвокатів Подільського юридичного центру, не важливо коли наступила смерть: під час несення служби або після звільнення з лав Збройних Сил України.

Відповідно до статті 16 Закону України «Про соціальний і правовий статус військовослужбовців та членів їх сімей» одноразова грошова допомога - це гарантована державою виплата, яка здійснюється, зокрема, у разі загибелі (смерті), військовослужбовців.

Дедалі частіше Міністерство оборони України безпідставно відмовляє у виплаті такої допомоги, зазначаючи, що смерть військовослужбовця настала після звільнення з військової служби.

Але з пункту 2 частини 2 статті 16 зазначеного Закону вбачається, що одноразова грошова допомога призначається і виплачується у разі загибелі (смерті) військовослужбовця під час виконання ним обов'язків військової служби або внаслідок захворювання, пов'язаного з виконанням ним обов'язків військової служби.

Отже, найголовніше в даному випадку встановити факт того, що військовослужбовець під час або у зв'язку з виконанням ним обов'язків військової служби захворів і внаслідок чого помер. Допомога в такому випадку призначається незалежно від того, чи була особа військовослужбовцем на час смерті.

Військовий адвокат Подільського юридичного центру консультує військовослужбовців та членів їх сімей з питань виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі, смерті військовослужбовця. Юридична консультація військовослужбовців військовими адвокатами за телефоном, зазначеним за посиланням

bottom of page