top of page

Спадкове право - законодавчі зміни щодо відкриття та оформлення спадщини

ЧЕРНАЛЬОВА Аліна

7 лют. 2024 р.

З 30 січня 2024 року набрали чинності закони України, що внесли чергові зміни до порядку відкриття та оформлення спадщини, зокрема:
- Закон України  № 3450-IX "Про внесення змін до Цивільного кодексу України щодо вдосконалення порядку відкриття та оформлення спадщини",
- Закон України № 3449-IX "Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення порядку відкриття та оформлення спадщини".

 

Відтепер, місцем відкриття спадщини, відповідно до статті 1221 ЦКУ є місце, в якому  проживав спадкодавець на момент смерті, а якщо воно невідоме, то місцем відкриття спадщини вважається місцезнаходження основної частини нерухомого майна, а у випадку відсутності такого майна – місцезнаходження основного масиву рухомого майна. Окремо слід звернути увагу, що якщо спадкодавець перед смертю мешкав на території іноземної держави, то питання місця відкриття спадщини регулюється Законом України «Про міжнародне приватне право».


Зазначимо, що попередня редакція Цивільного кодексу України закріплювала, що місцем відкриття спадщини є місце волевиявлення спадкоємців, виконавців заповіту, кредиторів чи інших заінтересованих осіб щодо спадкового майна, тобто подання першої заяви.

Закон "Про внесення змін до Цивільного кодексу України щодо вдосконалення порядку відкриття та оформлення спадщини" зупиняє перебіг позовної давності на період дії на території України воєнного стану.


Також, зазнали змін строки для прийняття спадщини, видача свідоцтва про право на спадщину та відмови від її прийняття, відтепер якщо смерть фізичної особи зареєстрована пізніше ніж через місяць після її настання, то ці строки обчислюються з дати державної реєстрації смерті спадкодавця.


У разі, коли місцем відкриття спадщини є населений пункт, що не контролюється з боку органів державної влади або такий контроль здійснюється не повною мірою, а також територія, на якій ведуться активні бойові дії чи окупована територія або щодо якої не встановлено дату закінчення бойових дій або окупації, то протягом дії на територіях нашої держави воєнного стану та шість місяців після його припинення, заяви щодо прийняття спадщини подаються нотаріусу будь-якої територіальної юрисдикції, в незалежності від місця відкриття спадщини.


У випадку, якщо спадкова справа відкрита до набрання чинності даного Закону, то вчинення всіх нотаріальних дій проводиться за місцем подання першої заяви щодо спадщини. Проте, якщо первинна заява подавалася в населеному пункті, на якому ведуться активні бойові дії або яка є тимчасово окупованою, щодо якої не визначено дату завершення бойових дій або тимчасової окупації, то відповідні нотаріальні дії вчиняються   в тому населеному пункті, що не віднесено до такої території.


Законом України "Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення порядку відкриття та оформлення спадщини" було внесено зміни до таких законодавчих актів, як  Закон України «Про нотаріат», Закон України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», а також Закон України «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції», з питань, що стосуються забезпечення реалізації права на спадкування.


Відтепер Закон України «Про нотаріат» обмежує нотаріусів здійснювати нотаріальну діяльність за межами їхнього нотаріального округу.


Також закріплено, що свідоцтво про право на прийняття  спадщини та свідоцтво про право власності на частку в спільному майні подружжя у разі смерті одного з них, видається за місцем відкриття спадщини.

bottom of page