top of page

МОРАЛЬНА ШКОДА 
компенсація у зв'язку з незаконною діяльністю органів влади

Держава повинна виступати основним гарантом прав і свобод людини. Тому будь-які неправомірні рішення з боку органів влади є неприпустимими та особливо часто завдають громадянам не лише матеріальної шкоди, а й суттєвих моральних збитків.У зв’язку з цим, у Цивільному Кодексі у ст. 1167 закріплене невід’ємне право кожного громадянина на відшкодування моральної шкоди у разі прийняття неправомірних рішень, а також дій чи бездіяльності органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб.

    Варто зауважити, що в силу ст. 1173 ЦК, шкода відшкодовується незалежно від вини відповідача, а протиправність його дій та рішень презюмується - обов'язок доказування їх правомірності покладається на відповідача.

    Судова практика підтверджує, що відшкодування моральної шкоди можливе та реальне у випадку оскарження незаконних дій органів влади.

Так, у Постанові Верховного Суду від 25.03.2020 у справі № 554/49/18 позивач зазнав душевних страждань, вартих 10 000 грн. у зв'язку з неодноразовим зверненням за захистом порушеного права до різних установ та бездіяльністю органів влади на його клопотання щодо прискорення розслідування кримінального провадження, у якому він був потерпілим.

У іншій справі - № 823/782/16 - Верховний суд у Постанові від 15.08.2019 погодився стягнути із дирекції Фонду страхових виплат моральне відшкодування на 5 тисяч, оскільки він відмовив у видачі особової справи позивача та відписував йому формально. Марна трата часу, за словами суду, теж може вважатися моральними стражданнями.

Знайти адвоката для позову до суду на дії правоохоронних органів
1cf6da1f58c682035a86c9c941c1ba468706b2d3

    Цікавим прикладом є також справа № 522/11325/16, у якій позивач оцінив моральну шкоду, завдану йому відмовою Одеської міської ради від прийняття рішення про затвердження проекту землеустрою у розмірі 500 000 грн. щоправда, суд значно зменшив у своєму рішенні суму збитків від душевних страждань позивача.

    На практиці, досить часто суди зменшують розміри заявленої шкоди через недостатнє обґрунтування їх суми. Так відбулося, зокрема, у справі №210/5258/16-ц, де Постановою Великої Палати від 05.12.2018 було задоволено позовну вимогу у розмірі, майже вчетверо меншому порівняно з тим, який просив стягнути позивач.

Яким є порядок захисту нематеріальних прав у таких ситуаціях?

    У разі заподіяння моральної шкоди з боку органів влади найдоцільніше звернутися до адміністративного суду за підсудністю.

    Разом із позовною заявою, яка складається відповідно до вимог ст. 160 КАСУ, потрібно також додавати документи, які посвідчують особу, а також копію самого рішення, прийнятого державним органом влади чи органом місцевого самоврядування, та письмову відповідь цього органу, щоб засвідчити факт порушення прав та існування спору між сторонами.

    У таких випадках важливо правильно визначити особу, відповідальну за заподіяну вам шкоду, тобто відповідача. Якщо уповноважена особа чи орган конкретно не зазначається в законі, або ж зазначається, що шкода відшкодовується за рахунок держави, то поряд із відповідним державним органом суд має притягнути як відповідача відповідний орган Державного казначейства України. На цьому наголосив також Верховний Суд у Постанові у справі № 522/11325/16.
 

Варто зауважити, що у справах такого типу не справляється судовий збір за подачу позовної заяви, відповідно до положень п. 13 ч.2 ст. 3 Закону України “Про судовий збір”.

 

Необхідна правова допомога чи консультація у зв’язку з заподіянням збитків неправомірними діями органів влади? Звертайтесь до спеціалістів Подільського юридичного центру за контактними номерами телефонів або ж через ЧАТ внизу сторінки.

bottom of page