top of page

Великим аграріям спростили процес отримання права оренди на земельних масивах

З 1 січня 2019 року землекористувачі істотних частин земельного масиву мають право орендувати інші земельні ділянки сільськогосподарського призначення, розташовані у такому масиві, а у разі якщо інші земельні ділянки перебувають в оренді, - на одержання їх у суборенду.

Під час паювання земель колективних сільськогосподарських підприємств, землі, що знаходились у колективній власності, були передані у власність членам таких підприємств, з урахуванням, що кожен такий власник буде обробляти свою земельну ділянку самостійно і відповідно до цього була сформована певна мережа польових доріг.

Однак, на практиці все вийшло зовсім по іншому. Власники земельних ділянок в переважній більшості передають свої земельні ділянки аграрним підприємствам. Польові дороги до окремих земельних ділянок в більшій мірі не сформовані, і фактично використовуються як рілля, що в свою чергу створило суттєві незручності окремого використання земельних ділянок, які розташовані посеред земельного масиву.

Також, виникали і певні складнощі під час оформлення права оренди на земельні ділянки масиву. Не всі власники передають свої землі в оренду одному орендарю, що створює певні труднощі. Оскільки такі орендовані землі можуть не мати замкнутих меж. Наприклад, посеред «поля» може розміщуватись ділянка землі, що використовується іншими землевласниками чи землекористувачами. Зазвичай, в таких випадках орендарі укладають усну угоду про умовний поділ масиву на пропорційні частини орендованим площам, і кожна з цих частин використовується окремим орендарем. Однак, де-юре, така угода є нікчемною.

Однак, з 01 січня 2019 року особа, якій належить право користування істотною частиною масиву земель сільськогосподарського призначення, а саме: землекористувач, якому належить право користування (оренда, емфітевзис) земельними ділянками, розташованими у масиві земель сільськогосподарського призначення, загальною площею не менш як 75 відсотків усіх земель масиву, має право орендувати інші земельні ділянки сільськогосподарського призначення, розташовані у такому масиві, а у разі якщо інші земельні ділянки перебувають в оренді, - на одержання їх у суборенду, за умови передачі їх власнику (орендарю) у користування (оренда, суборенда) іншої земельної ділянки, розташованої у цьому ж масиві, на такий самий строк та на таких самих умовах, якщо внаслідок черезсмужжя невикористання таких земельних ділянок створює перешкоди у раціональному використанні земельних ділянок, що перебувають у користуванні цієї особи.

Потребуєте юридичної допомоги по земельним справам - звертайтесь!

Контакти

115 переглядів
bottom of page