top of page

Військова пенсія не може бути обмежена максимальним розміром

Так сталося, що військовий пенсіонер, в умовах сучасності, замість того аби насолоджуватися життям після довгих років важкої служби Батьківщині, змушений боротися, аби усі гарантовані державою соціальні стандарти, передбачені військовим, були реалізовані на тому рівні та в тих розмірах, що визначено законом. Основоположним фундаментом для цього є обізнаність військового пенсіонера про вимоги Закону, у тому числі з пенсійного забезпечення.

Юристи Подільського юридичного центру у своїй практиці зустрілися з проблемним питанням, яке є актуальним як правило для військових пенсіонерів старшого та вищого офіцерського складу, пенсіонерів звільнених з керівних посад в Генеральному штабі, штабах видів військ Збройних Сил України, командирів військових частин тощо, коли Пенсійний фонд нараховує пенсію (за вислугу років, по інвалідності ….) виходячи з грошового забезпечення військовослужбовця, однак обмежує виплату такої пенсії максимальним розміром у десять прожиткових мінімумів, установлених для осіб, які втратили працездатність – тобто сумою в 14 350 гривень.

Такі дії органів пенсійного фонду є явно незаконними, що ми спробуємо коротко обґрунтувати у дані статті.

Отже, Ви звільненні в запас, подали усі необхідні документи через обласний військовий комісаріат та Вам Головне управління Пенсійного фонду області нарахувало пенсію, до прикладу 20 000 гривень. Проте по факту пенсійний фонд Вам виплачує суму в 14 350 гривень, замість нарахованих 20 000 гривень. Коли Ви звертаєтеся за роз’ясненнями причин такої виплати, Вам переконливо пояснюють, що частиною 7 статті 43 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» встановлено, що максимальний розмір пенсії (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною, індексації та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством, крім доплати до надбавок окремим категоріям осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною), призначених (перерахованих) відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», не може перевищувати десяти прожиткових мінімумів, установлених для осіб, які втратили працездатність.

На перший погляд все здається вірним. Та це не зовсім так, адже перед Вами приховують один дуже важливий момент.

Дійсно, частиною 7 статті 43 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» встановлено, що максимальний розмір пенсії не може перевищувати десяти прожиткових мінімумів, установлених для осіб, які втратили працездатність.

Проте, рішенням Конституційного Суду України від 20 грудня 2016 року № 7-рп/2016 визнано такими, що не відповідають Конституції України (є неконституційними), положення Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» від 9 квітня 1992 року № 2262-XII зі змінами, а саме: частини сьомої статті 43, згідно з якими максимальний розмір пенсії (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною, індексації та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством, крім доплати до надбавок окремим категоріям осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною) не може перевищувати десяти прожиткових мінімумів, установлених для осіб, які втратили працездатність.

При цьому у вказаному рішенні Конституційний Суд України стверджує, що обмеження максимального розміру пенсії та призупинення виплати призначеної пенсії особам, яким право на пенсійне забезпечення встановлене Законом № 2262, порушує суть конституційних гарантій щодо безумовного забезпечення соціального захисту осіб, передбачених частиною п'ятою статті 17 Конституції України, які зобов'язані захищати суверенітет, територіальну цілісність і недоторканність України.

З даного приводу в жовтні 2018 року сформував праву позицію і Верховний суд, вказавши: «Частина 7 статті 43 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», якою було передбачено обмеження пенсій максимальним розміром, втратила чинність з часу проголошення рішення Конституційного Суду України від 20.12.2016р. №7-рп/2016. За таких обставин, внесені Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» №1774 від 06.12.2016р. до частини сьомої зазначеної статті, яка визнана неконституційною і втратила чинність, зміни самі по собі не створюють підстав для такого обмеження».

Таким чином, обмеження розміром пенсії військового є незаконним і такі дії варто оскаржити в судовому порядку, або, як мінімум, звернутися до кваліфікованого військового юриста чи адвоката для отримання розгорнутої консультації з даного питання і судової перспективи у Вашій справі.

Дана позиція, викладена в статті, підкріплена судовою практикою адвокатів Подільського юридичного центру.

Замовляйте консультацію та послуги адвоката прямо зараз!

252 перегляди
bottom of page