top of page

Перерахунок пенсії військовим у 2018 році по постанові Кабінету Міністрів України № 103. Що і як рах


21 лютого 2018 року прийнято постанову Кабінету Міністрів України № 103 «Про перерахунок пенсій особам, які звільнені з військової служби, та деяким іншим категоріям осіб». Саме вказаною постановою затверджено порядок перерахунку пенсії колишнім військовослужбовцям – пенсіонерам, яким пенсія була призначена до 01 березня 2018 року згідно із Законом України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».

Головне управління пенсійного фонду області, здійснюючи посилання на постанову №103, проводить перерахунок пенсій виходячи лише із розміру грошового забезпечення в який включено посадовий оклад, оклад за військовим званням та надбавку за вислугу років.

У зв’язку з цим, у військових пенсіонерів виникає питання, чи мають бути враховані при проведенні перерахунку пенсій з 1 січня 2018 року такі додаткові види грошового забезпечення як надбавка за виконання особливо важливих завдань, надбавка за роботу, що передбачає доступ до державної таємниці, надбавка за особливі умови служби, премія та інші додаткові види грошового забезпечення, які враховувалися при обчисленні, коли військовий виходив на пенсію.

Звичайно зазначенні додаткові види грошового забезпечення мають залишитися при проведенні перерахунку пенсії, а такі дії управління пенсійного фонду та обласного військового комісаріату, який готує і подає довідку про розмір грошового забезпечення для проведення перерахунку пенсії, є незаконними.

Зокрема, частиною 3 ст. 43 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» передбачено, що пенсії військовослужбовцям обчислюються з розміру грошового забезпечення, враховуючи відповідні оклади за посадою, військовим (спеціальним) званням, процентну надбавку за вислугу років, щомісячні додаткові види грошового забезпечення (надбавки, доплати, підвищення) та премії в розмірах, установлених законодавством, з якого було сплачено єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування. Тобто законом чітко визначено, що додаткові види грошового забезпечення враховуються при призначенні пенсії. Відповідні зміни в закон з прийняттям постанови № 103 не вносилися.

Згідно з частиною четвертою статті 63 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб»№ 2262-XII усі призначені за цим Законом пенсії підлягають перерахунку у зв'язку зі зміною розміру хоча б одного з видів грошового забезпечення відповідних категорій військовослужбовців, осіб, які мають право на пенсію за цим Законом, або у зв'язку із введенням для зазначених категорій осіб нових щомісячних додаткових видів грошового забезпечення (надбавок, доплат, підвищень) та премій у розмірах, встановлених законодавством.

Пунктом 1 постанови Кабінету Міністрів України № 103 від 21 лютого 2018 року «Про перерахунок пенсій особам, які звільнені з військової служби, та деяким іншим категоріям осіб» затверджено перерахувати пенсії, призначені згідно із Законом України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» до 01 березня 2018 року.

Відповідно до п. 2 Постанови № 103, виплату перерахованих відповідно до п. 1 цієї постанови підвищених пенсій проводити з 01 січня 2018 року.

Таким чином, з аналізу вимог ст.ст. 43, 46 Закону а також положень Постанови №103 слідує висновок про те, що усі види грошового забезпечення які були враховані військовому пенсіонерові при первинному призначенні пенсії, у разі проведення перерахунку пенсій залишаються та перерахунок проводиться лише в частині зміни у 2018 році розміру таких видів грошового забезпечення як посадовий оклад, оклад за військовим званням та надбавки за вислугу років. Іншими словами, при перерахунку пенсії з 01 січня 2018 року такі додаткові види грошового забезпечення при її обчисленні як виплата надбавки за виконання особливо важливих завдань, надбавки за роботу, що передбачає доступ до державної таємниці, надбавки за особливі умови служби, премія – залишаються, плюс до цього перераховується пенсія у зв’язку з збільшенням розміру посадового окладу, окладу за військовим званням та надбавки за вислугу років.

Варто звернути увагу і на висновок Верховного суду, зроблений в постанові від 10 березня 2015 року, який вказав, що додаткові види грошового забезпечення, з яких сплачено страхові внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, відносяться до складу грошового забезпечення військовослужбовців, з розміру якого обчислюється пенсія.

З надбавки за виконання особливо важливих завдань, надбавки за роботу, що передбачає доступ до державної таємниці, надбавки за особливі умови служби та премії проводилися відрахування до пенсійного фонду, а тому вони мають бути включенні до пенсії навіть при проведення перерахунку у 2018 році.

Тому кожному військовому пенсіонеру своє право на пенсію слід захищати в судовому порядку та визнати протиправними дії пенсійного фонду і зобов’язувати Головне управління Пенсійного фонду України в області перерахувати та виплатити пенсію з грошового забезпечення, яке складався з: посадового окладу, окладу за військовим званням, надбавки за вислугу років, надбавки за виконання особливо важливих завдань, надбавки за роботу, що передбачає доступ до державної таємниці, надбавки за особливі умови служби, премії.

Ми маємо виграні справи з цього питання та готові допомогти у захисті Ваших прав.

433 перегляди
bottom of page