top of page

Пенсія пожежника (ДСНС (МЧС)


Пенсія пожежника (ДСНС (МЧС) має включати щомісячну додаткову грошову винагороду, грошову допомогу на оздоровлення та матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань

На сьогодні актуальним залишається питання визначення розміру пенсії для звільнених військовослужбовців. Якщо пенсіонери Міністерства оборони вже активно відстоюють свої права в судах, то пожежники – військові державної служби надзвичайних ситуації (МЧС), мало активні в цьому. Причиною такого є, в першу чергу, необізнаність про те, що пенсія у військового ДСНС (МЧС) має бути вищою. Адже державні органи вперто намагаються будь-якими способами утиснути права звільнених надзвичайників, розраховуючи пенсію в менших розмірах, ні ж передбачено законом. Фактично без захисту в судовому порядку своїх прав, добитися виплати тієї пенсії, яку військовий заробив та розмір якої визначено законом, неможливо.

Саме тому наведемо коротко практику, вже сформовану юристами Подільського юридичного центру, де рішенням суду ми зобов’язали Управління пенсійного фонду перерахувати раніше призначену пенсію, до якої включити:

  • щомісячну додаткову грошову винагороду, яка складає на даний час 60% місячного грошового забезпечення;

  • грошову допомогу на оздоровлення;

  • матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань.

Варто відмітити, що це немалі кошти, та їх включення при обрахунку пенсії, фактично збільшує її розмір до 40 %. При цьому пенсійний фонд має обов’язок виплатити недоплачену суму з моменту призначення пенсії.

Зокрема, варто роз’яснити, що відповідно до ст. 43 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» пенсії, особам офіцерського складу, прапорщикам і мічманам, військовослужбовцям надстрокової служби та військової служби за контрактом, особам, які мають право на пенсію за цим Законом, та членам їх сімей обчислюються з розміру грошового забезпечення, враховуючи відповідні оклади за посадою, військовим (спеціальним) званням, процентну надбавку за вислугу років, щомісячні додаткові види грошового забезпечення (надбавки, доплати, підвищення) та премії в розмірах, установлених законодавством, з якого було сплачено єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Відповідно до абз. 7 п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» платниками єдиного внеску є: роботодавці, зокрема, підприємства, установи, організації, фізичні особи, які використовують найману працю, військові частини та органи, які виплачують грошове забезпечення, допомогу по тимчасовій непрацездатності, допомогу у зв'язку з вагітністю та пологами, допомогу або компенсацію відповідно до законодавства для таких осіб, як військовослужбовців (крім військовослужбовців строкової військової служби), осіб рядового і начальницького складу та ін.

Згідно з абз. 2 п. 1 ч. 1 ст. 7 цього Закону єдиний внесок нараховується для платників, зазначених в абзаці сьомому пункту 1 частини першої статті 4 цього Закону, - на суму грошового забезпечення кожної застрахованої особи, оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності, що здійснюється за рахунок коштів роботодавця, та допомоги по тимчасовій непрацездатності, допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами; допомоги або компенсації відповідно до законодавства.

Таким чином, єдиний внесок нараховується і сплачується із суми грошового забезпечення кожної застрахованої особи.

Тобто, пенсія колишньому військовослужбовцю ДСНС повинна обраховуватись і виплачуватись виходячи із суми, з якої були нараховані та сплачені страхові внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування. А страхові внески сплачувалися у тому числі з щомісячної додаткової грошової винагороди (60% місячного грошового забезпечення); грошової допомоги на оздоровлення та матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань.

Пенсійні адвокати. Ми маємо виграні справи та готові допомогти і Вам.

843 перегляди
bottom of page