top of page

Вихідні у зоні бойових дій


Накопичені вихідні (святкові, неробочі) дні проведенні в зоні АТО, військовий має право отримати пізніше з можливістю виїзду до місця проживання

Не є таємницею, що на війні вихідних немає. Кожен військовий, перебуваючи в зоні проведення Антитерористичної операції, чи на полігоні на навчаннях, весь час виконує службові обов’язки незалежно від того, чи це день державного або релігійного свята, чи це просто вихідний день такий як субота та неділя. Проте мало хто знає, що за усі такі дні виконання службових обов’язків поза межами пункту постійної дислокації військової частини, військовий має право отримати дні відпочинку з можливістю виїзду до місця проживання. Тобто вихідні, святкові та неробочі дні накопичуються, та мають бути надані військовому разом, фактично як відпустка.

Якщо детальніше, то Інструкцією про організацію у Збройних Силах України соціального і правового захисту військовослужбовців, військовозобов’язаних та резервістів, призваних на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори, та членів їхніх сімей, працівників Збройних Сил України, затвердженою наказом Міністра оборони України № 27 від 19.01.2016, визначено, що в умовах особливого періоду на військові частини додатково покладаються такі завдання: надання військовослужбовцям, крім військовослужбовців строкової військової служби та курсантів (слухачів) вищих військових навчальних закладів, які виконували службові обов’язки у вихідні, святкові та неробочі дні поза пунктами постійної дислокації військової частини, відповідного часу (іншого дня) для відпочинку, у тому числі з можливістю виїзду до місця проживання сім’ї.

Тобто, даним підзаконним нормативно-правовим актом визначено обов’язок військових частин, в рамках забезпечення гарантії соціального захисту, надати військовослужбовцям, які виконували обов’язки у вихідні, святкові та неробочі дні поза пунктами постійної дислокації військової частини, відповідного часу (іншого дня) для відпочинку з можливістю виїзду до місця проживання сім’ї. Вказана норма є обов’язковою до виконання.

Частиною 2 ст. 19 Конституції України визначено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Для отримання вихідних днів з можливістю виїзду до місця проживання сім'ї, військовослужбовцю достатньо написати відповідний рапорт командуванню військової часини, а командування в свою чергу, зобов'язане такі вихідні дні надати.

Звичайно, на практиці даний факт командуванням до особового складу не завжди доводиться. Не завжди й виконуються вимоги Інструкції в частині задоволення рапорту та надання часу для відпочинку взамін вихідних днів, коли військовослужбовець виконував обов'язки. В такому випадку свої права можливо захисти в судовому порядку та рішенням суду визнати таку бездіяльність військової частини протиправною і зобов'язати надати дні для відпочинку військовослужбовцю на підставі написаного ним рапорту. Юристами Подільського юридичного центру на практиці вказане перевірено та ми маємо в доробку задоволенні позови з даного питання. Тому не потрібно чекати, свої права слід знати та їх відстоювати.

Телефонуйте вже сьогодні військовим адвокатам Подільського юридичного центру за телефонами, які зазначено.










bottom of page