top of page

Одноразова виплата у разі смерті через хворобу, що виникла під час проходження служби

Нерідко на практиці виникають ситуації, коли сім’я померлого військовослужбовця звертається до військового комісаріату для призначення та виплати одноразової грошової допомоги, але натомість отримує відмову, здавалося б, на законних підставах і в результаті, не розібравшись детально в даному питанні, втрачає змогу на отримання коштів.

Однак, часто такі відмови є безпідставними та, навіть, незаконними.

Так, нещодавно, Верховним Судом України розглянуто скаргу родини померлого військовослужбовця, щодо визнання неправомірною відмову у призначенні та виплаті одноразової грошової допомоги у зв'язку зі смертю особи, яка настала внаслідок захворювання, пов'язаного з виконанням ним обов'язків військової служби.

Розглянувши дану справу, Верховний Суд України, прийшов до висновкуу, що спір виник у зв'язку з неправильним тлумаченням Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», дія якого поширюється, зокрема, на членів сімей військовослужбовців, які померли.

Відповідно до пунктів 1, 2 частини 2 статті 16 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» одноразова грошова допомога призначається і виплачується, зокрема, у разі:

- загибелі (смерті) військовослужбовця під час виконання ним обов'язків військової служби або внаслідок захворювання, пов'язаного з виконанням ним обов'язків військової служби;

- смерті військовослужбовця, що настала в період проходження ним військової служби або внаслідок захворювання чи нещасного випадку, що мали місце в період проходження ним військової служби.

Судом встановлено, що зі змісту вказаних норм вбачається, що допомога виплачується не тільки у разі загибелі (смерті) військовослужбовця під час виконання обов'язків військової служби чи в період її проходження, а й у разі смерті, яка настала внаслідок захворювання, пов'язаного з виконанням обов'язків військової служби не залежно від часу звільнення з військової служби.

Визначальним є той факт, що військовослужбовець під час або у зв'язку з виконанням ним обов'язків військової служби захворів, внаслідок чого помер. Допомога у такому випадку призначається незалежно від того, чи була особа військовослужбовцем на час смерті.

Оскільки звернення родини померлого про виплату одноразової грошової допомоги належним чином не розглянули, то Суд зобов'язав компетентні органи розглянути це звернення згідно з вимогами чинного законодавства України.

Проте, Судом не зобов’язано повноважні органи призначити і виплатити зазначену допомогу, а тому, для отримання вказаної грошової допомоги потрібно буде ще встановити, чи дійсно смерть особи настала внаслідок виконанням ним обов'язків військової служби.

Таким чином, за необхідності, кваліфіковані адвокати готові допомогти Вам при зверненні до компетентних органів, щодо призначення та виплати грошової допомоги батькам, дружині(чоловіку), дітям померлого військового пенсіонера, у разі відмови – звернутись до суду з позовною заявою та надати допомогу в процесі виконання рішення суду.

Зв'язатися з нами можна за цим посиланням

bottom of page