top of page

Як отримати одноразову грошову допомогу у разі поранення військовослужбовця в АТО


У зв’язку з тим, що на Сході нашої країни продовжуються бойові дії, з кожним днем стає все більше людей, які прямо або опосередковано постраждали від цього. Батьки втрачають своїх дітей, дружини - чоловіків, а діти залишаються без батька чи матері, які загинули на фронті під час оборони свої Батьківщини. Проблема цього питання полягає в тому, що держава абсолютно не зацікавлена в тому, щоб якимось чином допомогти таким людям. Навпаки існує безліч перешкод, які на досить довгий термін затягують, а інколи, взагалі унеможливлюють оформлення та отримання фінансової допомоги від держави сім’ями загиблих під час несення служби військовослужбовцям.

Зрозуміло, що вже нічого поновить втрачені нерви та пролиті сльози, а тим більше ніщо вже не поверне і не замінить сім’ї дорогу та рідну людину. Але часто буває й так, що загиблі були для своєї сім’ї є єдиним кормільцем, а військова служба-єдиним джерелом доходу для них. Тому, матеріальна допомога була б дуже доречною для сім’ї та дозволить забезпечити засоби для існування на якийсь час. Саме цьому питанню буде присвячена дана стаття.

На законодавчому рівні це питання регулюється в першу чергу Постановою Кабінету Міністрів України № 975 від 25 грудня 2013 року Про затвердження Порядку призначення і виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті), інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності військовослужбовців, військовозобов’язаних та резервістів, які призвані на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори чи для проходження служби у військовому резерві.

Днем виникнення права на отримання одноразової грошової допомоги виникає у сім’ї з дня смерті військовослужбовця, зазначеної у свідоцтві про смерть.

Розмір одноразової грошової допомоги у разі смерті військовослужбовця, члени його сім’ї мають право отримати від держави розмірі 500-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом, рівними частками членам сім’ї, батькам та утриманцям загиблого військовослужбовця. Слід зазначити, що якщо хтось з членів сім’ї, який має право за законом на отримання одноразової грошової допомоги відмовляється від своєї частки, то він повинен написати заяву про відмову від своєї частки, яка обов’язково повинна бути завірена нотаріусом. В такому випадку, та частка від якої відмовився один із членів сім’ї буде розподілена на інших членів сімї, які за законом мають право на отримання одноразової грошової допомоги.

Таким чином, з чого потрібно починати?

Для цього потрібно звернутися за місцем проходження служби (зборів) військовослужбовця або до уповноважених структурних підрозділів державних органів, на які покладаються функції щодо підготовки необхідних для призначення пенсії документів . Це можуть бути: міські та обласні військові комісаріати. Вам потрібно зателефонувати в військкомат та дізнаєтеся коли там здійснюється прийом громадян (прийомні дні). Потім всією сім’єю (за винятком неповнолітніх дітей військовослужбовця, замість дитини заяву пише матір)ви йдете туди та обов’язково берете з собою наступний пакет документів:

1. Витяг з наказу про виключення загиблого військовослужбовця із списків особового складу військової частини (за ним потрібно звернутися до командира військової частини у якій проходив службу військовослужбовець)

2. Витяг з особової справи про склад сім’ї військовослужбовця ( так само можна звернутися до командира)

3. Копія документа, що свідчить про причини та обставини загибелі військовослужбовця. Таким може бути будь-що: акт службового розслідування, довідки-доповіді, лікарське свідоцтво про смерть, акт повного розтину трупа загиблого. Цей перелік не є вичерпним. У вас може бути й інший документ, у якому зазначено з чим була пов’язана смерть військовослужбовця.

4. Свідоцтва про смерть військовослужбовця.

5. Свідоцтво про народження військовослужбовця, якщо на виплату одноразової грошової допомоги претендують батьки загиблого.

6. Свідоцтво про шлюб - для виплати грошової допомоги дружині (чоловікові);

7. Довідка про склад сім’ї військовослужбовця (довідку можна взяти в органі реєстрації, у відповідному житлово-експлуатаційному підприємстві або в органі місцевого самоврядування).

8. Сторінки паспортів повнолітніх членів сім’ї (1,2 сторінки та прописка).

9. Свідоцтва про народження дитини.

10. Ідентифікаційний коди всіх членів сім’ї, хто претендує на виплату одноразової грошової допомоги.

З усіх вищезазначених документів вам потрібно зробити копії у відповідності до кількості членів сім’ї, які хочуть отримати одноразову грошову допомогу.

Цей перелік є вичерпним, а тому вимагати від Вас додаткові документи не мають права. Але часто так буває, що працівники відповідних уповноважених підрозділів, користуючись юридичною необізнаністю людей, які звертаються до них за допомогою відмовляють їм у прийомі документів, у зв’язку з неповнотою пакету документів. Вони часто відправляють людей бігати по різноманітним установам та збирати додаткові довідки та документи. Так, нерідко бувають випадки, коли працівник військкомату вимагає від людей, які і без того пережили велике горе в сім’ї та сильні душевні переживання їздити по різноманітним державним установам та збирати додаткові документи, які не передбачені законом. Потрібно мати на увазі, що у своїй діяльності працівники військкоматів керуються внутрішніми розпорядчими документами та Наказами Міністерства Оборони України. Але, слід розуміти, що ці документи-це інструкція та порядок дій виключно для посадових осіб, які підпорядковуються Міністерству Оборони України, а не для Вас. Тому, будь-які внутрішні документи, інструкції та Накази Міністерства Оборони на Вас не розповсюджуються, так як вони несуть виключну спрямованість на певне коло посадових осіб Міністерства Оборони.

Так скільки ж часу Вам потрібно чекати після того як Ви подасте весь перелік документів, який був зазначений вище?

Відповідно до закону керівник уповноваженого органу повинен у 15-денний строк з дня реєстрації всіх документів подати розпорядникові бюджетних коштів висновок щодо виплати одноразової грошової допомоги разом з пакетом документів, який Ви подали.

Розпорядник бюджетних коштів приймає у місячний строк після надходження зазначених документів рішення про призначення або відмову у призначенні одноразової грошової допомоги і надсилає його разом з документами уповноваженому органові для видання наказу про виплату такої допомоги особам, які звернулися за нею, або у разі відмови для письмового повідомлення заявника із зазначенням мотивів відмови.

Тобто, через 45 днів з моменту подачі Вами документів уповноважений орган або особа повинні повідомити Вам про результат розгляду Вашої заяви разом з доданими до неї документами. Якщо у виплаті Вам відмовлять, то ця відмова повинна бути письмовою, з обґрунтуванням причин відмови. Якщо відмова, на Вашу думку є необґрунтованою або якщо на протязі передбаченого законом строку Вам не повідомляють про результати розгляду заяви, то Ви маєте повне право її оскаржити у судовому порядку.

Слід зазначити, що Ви не можете претендувати на виплату одноразової грошової допомоги якщо смерть (загибель) військовослужбовця є наслідком:

1. Вчинення ним злочину або адміністративного правопорушення;

2. Вчинення ним дій у стані алкогольного, наркотичного, токсичного сп’яніння;

3. Навмисного спричинення собі тілесного ушкодження чи іншої шкоди своєму здоров’ю або самогубства (крім випадку доведення особи до самогубства, встановленого судом)

4. Подання особою завідомо неправдивих відомостей для призначення і виплати одноразової грошової допомоги.

Таким чином, якщо Ви частково втратили працездатність або не дай Боже хтось із членів Вашої сім’ї загинув під час несення військової служби, то держава зобов’язана виплатити Вам певну суму, яка прямо передбачена законом. Якщо Ви не можете самостійно розібратися в цьому питанні або у Вас виникли труднощі при оформленні права на одноразову грошову допомогу, рекомендуємо відразу звернутися до нас, ми Вам у цьому допоможемо.

bottom of page