top of page

Ями на дорогах, пошкодження авто, відшкодування збитків. Основне, що потрібно знати!

Якість доріг України усім нам відома. На цьому й немає потреби особливо наголошувати. Результат цього – ДТП, пошкодження авто.

Як правило банальне потрапляння в вибоїну, яка спричиняє пошкодження автомобіля, закінчується просто - власник автомобіля за свій кошт його ремонтує, тай усе. Така поведінка власників автомобілів зумовлена не знанням про можливість компенсації збитків, небажанням тяганини, тощо.

Але насправді нічого важкого, проблемного чи над складного в тому, аби захисти свої права та отримати компенсацію як матеріальну, так і моральну, немає.

Тому по-порядку проведемо екскурс, та дамо відповідь на питання: чи має власник авто право на відшкодування збитків; хто несе відповідальність за утримання дорожнього полотна та хто має відшкодовувати шкоду; який порядок дій при пошкодженні автомобіля, спричиненого неналежною якістю дорожнього полотна.

Чи має право власник автомобіля на відшкодування збитків, спричинених ДТП яка стала наслідком неякісного дорожнього полотна?

Частиною 3 статті 14 і частиною 1 статті 16 Закону України «Про дорожній рух» чітко визначено, що учасники дорожнього руху мають права на безпечні умови дорожнього руху, на відшкодування збитків, завданих внаслідок невідповідності стану автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів вимогам безпеки руху. Водій має право на відшкодування збитків, завданих внаслідок невідповідності стану автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів вимогам безпеки руху.

Які обов’язки власника доріг по їх утриманню?

Стаття 9 Закону України «Про дорожній рух» та п. 11 Єдиних правил ремонту і утримання автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, правил користування ними та охорони, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 30 березня 1994 року № 198 визначає, що до компетенції власників автомобільних доріг: компенсація витрат власникам транспортних засобів, якщо дорожньо-транспортні пригоди сталися з причин незадовільного експлуатаційного утримання автомобільних доріг, вулиць та залізничних переїздів, за рішенням судових органів; забезпечення безпечних, економічних та комфортних умов дорожнього руху; забезпечення учасників дорожнього руху інформацією з питань стану аварійності та дорожнього покриття, гідрометеорологічних та інших умов; термінове усунення пошкоджень на автомобільних дорогах, вулицях та залізничних переїздах; своєчасне виявлення перешкод дорожньому руху та їх усунення, а у разі неможливості - невідкладне позначення дорожніми знаками, огороджувальними і направляючими засобами; організація виконання встановлених вимог щодо забезпечення безпеки дорожнього руху.

Хто ж є власником доріг та хто має компенсувати збитки?

Власником автомобільних доріг являється держава. При цьому держава уповноважила здійснювати управління окремими ділянками дороги Службу автомобільних доріг, яка є в кожній області. Як правило Служба автомобільних доріг делегує свої повноваження через укладення відповідного договору з іншою юридичною особою, яка виступає в ролі підрядника (до прикладу: Дочірнє підприємство «Херсонський облавтодор»). Однак, у відповідності до ч.1 ст.24 Закону України «Про дорожній рух», - «власники доріг … або уповноважені ними органи несуть відповідальність за створення безпечних умов руху на дорогах, вулицях та залізничних переїздах, що знаходяться у їх віданні». Отже, законодавцем чітко передбачена можливість відшкодування шкоди власником або уповноваженою ними особою, якою якраз є підрядник. Вказане чітко прописується і в укладеному між сторонами договорі, де міститься пункт такого змісту: «Підрядник зобов’язаний на свій страх і ризик і своїми силами виконати роботи з утримання та поточного ремонту доріг загального користування у області та при цьому в повній мірі відповідає за належне утримання доріг, забезпечення умов безпеки дорожнього руху і несе повну майнову та іншу юридичну відповідальність в частині відшкодування майнової шкоди та компенсації витрат власникам транспортних засобів.

Тобто, власник доріг у будь-якому випадку зобов’язаний відшкодувати збитки, які були спричинені власнику транспортного засобу в результаті неналежної якості дороги.

Власником дороги є держава, яка делегувала свої повноваження Службі автомобільних доріг відповідної області. Служба автомобільних доріг у свою чергу зачасту уповноважує через укладення відповідного договору обслуговувати дорогу відповідний облавтодор. От ми встановили можливих відповідачів по справі.

Які заходи необхідно вжити водію в разі потрапляння в ДТП, що стало причиною неналежного утримання дорожнього покриття?

В разі потрапляння в ДТП з причин неякісного дорожнього полотна, аби мати можливість захисти в подальшому свої права та отримати відповідне відшкодування збитків, потрібно правильно зафіксувати даний факт.

В першу чергу необхідно згадати про обов’язки водія при потраплянні в ДТП, які викладенні в пункті 2.9. Правил дорожнього руху: а) негайно зупинити транспортний засіб і залишатися на місці пригоди; в) не переміщати транспортний засіб і предмети, що мають відношення до пригоди; е) повідомити про дорожньо-транспортну пригоду орган міліції, записати прізвища і адреси очевидців, чекати прибуття працівників міліції; є) вжити всіх можливих заходів для збереження слідів пригоди, огородження їх та організувати об'їзд місця пригоди.

Особливу увагу тут потрібно приділити такому обов’язку, як виклик поліції на місце пригоди. Це потрібно для того, що працівники поліції, отримавши такий виклик по лінії «102», прибудуть на місце та зафіксують саму подію, обставини ДТП, причини ДТП, пошкодження автомобіля, наявність пошкоджень в дорожньому полотні, якість дорожнього полотна, наявність встановлених попереджувальних про небезпеку знаків, тощо. І водію автомобіля потрібно при цьому проконтролювати, аби усі ці фактори були зафіксовані.

Крім того, за результатами розгляду такого звернення водія, поліція дасть відповідну відповідь про результати перевірки, в якій буде вказано факт ДТП, причини ДТП та те, чи є однією з причин порушення правил дорожнього руху зі сторони самого водія. Вказані матеріали будуть в подальшому доказом при розгляді спору в суді.

Якщо ж ДТП було спричинено тілесні ушкодження, необхідно звернутися до закладу охорони здоров’я за медичною допомогою, або викликати швидку медичну допомогу на місце пригоди. При цьому медичному працівнику потрібно повідомити причини та обставини отримання тілесних ушкоджень, аби це було зафіксовано у медичних документах.

Важливим етапом є саме проведення ремонту пошкодженого автомобіля. На що тут потрібно звернути увагу, то це на те, що заповненні від руки квитанції, видані фізичною особою підприємцем, не завжди беруться судами до уваги як належний доказ, що підтверджує суму витрат, понесених на ремонт.

Зокрема документи повинні підтверджувати причинний зв'язок між пошкодженням автомобіля у ДТП та придбанням запчастин до нього за переліком, зазначеним у накладних, а також з виконаними технічними роботами цього автомобіля. Тому для проведення ремонту автомобіля необхідно звернутися до сертифікованого СТО.

Перелік документів, які має надати таке СТО визначено в «Правилах надання послуг з технічного обслуговування і ремонту колісних транспортних засобів», затверджених наказом Міністерства інфраструктури України № 615 від 28 листопада 2014 року. Серед таких документів, що підтверджують надання послуги, є: акт передавання-приймання КТЗ (його складових частин (систем)) після надання послуг з технічного обслуговування і ремонту; наряд-замовлення, підписаний контролером якості (з проставлянням печатки виконавця) та замовником; документ, що підтверджує оплату послуг; рахунок-фактура; накладна, квитанцію тощо; довідку-рахунок на складові частини, придбані й установлені виконавцем на КТЗ. Такі документи сертифіковані СТО надають без будь-яких труднощів.

Зібравши ці документи, наступний крок, це звернення до суду з цивільним позовом про відшкодування матеріальних та моральних збитків. При цьому, звернувшись за правовою допомогою до юриста, даним питанням буде опікуватися саме він, і власнику авто не потрібно буде витрачати свій час на судову тяганину. При цьому витрати понесенні позивачем на правову допомогу (послуги юриста чи адвоката), судовий збір тощо, відшкодовуються за рахунок відповідача.

Судами ж з цього питання складена позитивна практика.

Окрім того, активна поведінка громадян слугуватиме своєрідним активатором, стимулом власнику доріг утримувати дорожнє полотно у належному стані, яке б забезпечило безпечні умови руху.

333 перегляди
bottom of page