top of page

Як Поділити Автомобіль При Розлученні? |Позиція ВС | Сімейний Адвокат

Особистий автотранспорт є майже в кожній родині. Адже у наш час, це швидше необхідність, ніж забаганка. Проте, коли подружжя розлучається і у них виникають певні спори щодо поділу майна, постає логічне питання: а як поділити автомобіль? І чи можливо це взагалі?





Відповідь допоможе знайти адвокат у сімейних справах Подільського юридичного центру, який має досвід роботи зі справами про поділ авто і поділ майна між колишнім подружжям загалом.


Практика звернень до суду із позовом про поділ майна між колишнім подружжям є досить частою. Адже мало хто може самостійно дійти згоди, у такий емоційний період як розлучення, щодо речей, які набуті за всі роки перебування у шлюбі.

Відповідно до Сімейного Кодексу України, кожна річ, набута за час шлюбу, крім речей індивідуального користування, є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя. За загальним правилом, розділ майна відбувається за принципом рівності часток кожного з подружжя у спільному сумісному майні. Тобто, простіше кажучи, 50/50.

Насамперед, потрібно зазначити, що автомобіль – це річ неподільна. Що це означає? Неподільною є річ (або ж предмет) матеріального світу, який неможливо розділити на частини без шкоди для його подальшого використання за прямим призначенням. Тобто, якщо авто поділити реально – розпилявши і віддавши по 50% такого майна кожному з подружжя, жоден з них не зможе надалі його використовувати за цільовим призначенням і така річ втратить свою цінність.

Саме тому, що транспортний засіб є неподільною річчю, можуть виникнути деякі складнощі при його поділі.

Суди взагалі довгий час ділили авто формально, тобто чоловік і дружина отримували ½ права власності на такий транспортний засіб лише «на папері». Для сторони, на яку зареєстрований такий ТЗ, можливо це і має сенс, проте навіщо таке право іншій стороні? Адже для неї створюється ряд незручностей, можливо вона взагалі не вміє керувати. Тобто, спір по суті не вирішувався. А чоловік та жінка були змушені повторно звертатися до суду для встановлення порядку користування, таким способом розділеним, автомобілем.


На щастя, Верховний Суд врегулював це питання. Відтак, один із подружжя, який не користується авто, може стягнути гроші з іншого у розмірі половини вартості автомобіля.


Важливою у таких справах є визначення ціни автомобіля. Зазвичай, ціна визначається саме на момент розгляду справи у суді. Однак, у своїй практиці Верховний Суд має справу у якій виходив з початкової ціни, за яку було придбано автомобіль, оскільки, за обставинами справи, чоловік користувався автомобілем сам, чим порушив право дружини як співвласника авто на вільне користування своїм майном.


З'ясувати реальну вартість авто подружжя може самостійно, вивчивши ринок уживаних моделей з урахуванням амортизації і пробігу. Однак, якщо сторони не зможуть дійти згоди, навмисне занижуючи або завищуючи ціну автомобіля, потрібно провести його оцінку експертом, а саме – автотоварознавчу експертизу.

Один з подружжя — в більшості випадків це сам водій — забирає собі автомобіль і виплачує компенсацію другому в розмірі половини вартості автомобіля.


Є питання до адвоката про поділ автомобіля чи майна в цілому? Сімейний адвокат Поідільського юридичного центру при розподілі майна правильно сформулює позовні вимоги, а також здійснить повний супровід справи у суді.


Телефонуйте нам або просто зараз пишіть у ЧАТ!



Цікаво:



bottom of page