top of page

Як Купити Землю За Новим Законом? | Подільський юридичний центр


З 1 липня 2021 року набуває чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення», який скасовує мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення.


Що це означає на практиці і як конкретно Ви можете реалізувати своє право на купівлю землі - читайте у нашій статті.


ХТО МОЖЕ КУПУВАТИ ЗЕМЛЮ С/Г ПРИЗНАЧЕННЯ?

Відтепер купівля с/г земель стане доступна кожному громадянину України, юридичній особі, зареєстрованій за українським законодавством, а також державі і територіальним громадам.

  • Уже з 1 липня 2021 року - користуватися зможуть фізичні особи.

  • Із 1 січня 2024 року - опція стане доступна для юридичних осіб, зареєстрованих в Україні.

  • Щодо іноземців, осіб без громадянства та юридичних осіб, бенефіціарними власниками яких є іноземці - реалізувати своє право на купівлю землі вони зможуть лише у разі згоди українського народу, тобто за результатами всеукраїнського референдуму.

Натомість, закон прямо та однозначно встановлює заборону на набуття права власності на с/г землі для таких категорій осіб:

  • юридична особа, кінцевий бенефіціарний власник якої: а) невідомий; б) є громадянином держави-агресора; в) зареєстрований в офшорних зонах;

  • фізична чи юридична особа, яка належить до терористичної організації;

  • фізична чи юридична особа, яка перебуває під санкціями на укладення правочинів з набуття у власність земельних ділянок.

Важливо! До купівлі земель сільськогосподарського призначення буде застосовуватися правило переважного права на купівлю земельної ділянки. Деякі категорії осіб (І та ІІ черги) матимуть пріоритетну можливість викупити ділянку. До них належать:

I черга - особи, що мають спеціальний дозвіл на видобування корисних копалин загальнодержавного значення на території цієї ділянки.

II черга - орендарі земельної ділянки.

Решта осіб, які за законом мають право купити земельну ділянку, зможуть зробити це лише після відмови цих пріоритетних категорій або їх відсутності.

ОБМЕЖЕННЯ СТОСОВНО ЗЕМЕЛЬНОЇ ДІЛЯНКИ

Закон встановлює обмеження земельних ділянок, які можуть передбаавтися в одні руки:

До 2024 року - максимальна площа земельної ділянки у власності громадянина України становить 100 га.

Після 2024 року - обмеження буде становити 10 000 га.

Повністю забороненим залишається продаж земель державної та комунальної власності.

ПЕРЕВІРКА ДЕРЖГЕОКАДАСТРОМ

За Законом, для реєстрації набуття права власності на ділянку уповноважений орган (Держгеокадастр) обов’язково проводить державну перевірку особи набувача задля контролю за дотриманням вимог законодавства.


Лише 16 червня 2021 Кабінет Міністрів затвердив порядок здійснення такої перевірки, яка включатиме:

  • встановлення особи набувача, та/або кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи;

  • перевірку застосування спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів відповідно до Закону України «Про санкції»;

  • перевірку віднесення набувача до переліку осіб, пов’язаних з провадженням терористичної діяльності;

  • визначення загальної площі земельних ділянок у власності набувача.

ОПЛАТА

Ціна за договором купівлі-продажу земельної ділянки сільськогосподарського призначення буде встановлюватися покупцем та продавцем індивідуально.

Втім, до 1 січня 2030 року Закон частково регулюватиме це питання. Він встановлює мінімальну ціну, зазначаючи, що вона не може бути нижчою, ніж передбачено за нормативною грошовою оцінкою, яка проводитиметься Держгеокадастром в кожному випадку індивідуально.

Варто також зауважити, що для укладення договору купівлі земельної ділянки покупець зобов'язаний подати документи, що підтверджують джерела походження коштів або інших активів, за рахунок яких набувається право власності.

ФОРМА ДОГОВОРУ

Договори про відчуження земельних ділянок будуть обов’язково укладатися у письмовій формі, посвідчуватися нотаріально та проходити державну реєстраціюДержавному реєстрі речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень).



Маєте запитання стосовно купівлі продажу земельної ділянки сільськогосподарського призначення? Потребуєте консультацію з інших питань щодо земельного права? Звертайтеся до спеціалістів Подільського юридичного центру в містах Київ, Вінниця, Львів за телефоном чи через ЧАТ внизу сторінки.

bottom of page