top of page

Чи Враховується Думка Дитини При Визначенні Місця Їі Проживання Після Розлучення? | Сімейний Адвокат

Люди одружуються, створюють сім’ю, в якій народжуються діти, але з плином часу через непорозуміння, постійні конфлікти чи зміну життєвих орієнтирів настає криза і часто один з партнерів вирішує розлучитись. Розлучення – це досить емоційний процес для всіх сторін, але прикро, що саме діти найчастіше стають заручниками сімейних проблем та основним об’єктом негативного впливу.


Сімейний Адвокат. Адвокат По Розлученням
Адвокат Дитини

Спори про визначення місця проживання дитини є однією з найбільш поширених категорій сімейно-правових спорів в суді. На жаль, досить часто, колишнє подружжя не може самостійно вирішити між собою з ким залишиться проживати дитина. В такому випадку, рішення приймається в судовому порядку.

Чи враховуватиметься думка дитини під час розгляду даного питання?

Незважаючи на свій вік чи навіть неповну цивільну дієздатність, дитина має певний обсяг прав. Зокрема, Сімейний кодекс України у ст. 171 закріплює право дитини бути вислуханою з питань, що стосуються безпосередньо її особисто чи сім’ї. Таке право закріплене й у ст.12-15 Конвенції ООН «Про права дитини».

Відповідно, виникає наступне питання. З якого віку можна з’ясувати думку дитини в суді?

Вікового обмеження чинне законодавство не встановлює. Проте, є ряд факторів, які враховуються при розгляді даного питання. Зокрема, дитина повинна бути здатна сформулювати власні погляди, вільно висловлювати свою думку з питань, що стосуються її життя та мати достатній рівень розуміння ситуації.

Підтвердженням здатності дитини самостійно висловлювати свою думку можуть бути висновки психолога, довідка з медичного закладу чи закладу освіти тощо.

Разом з тим, у ст.3 Конвенції ООН «Про права дитини» закріплено принцип «якнайкращого забезпечення інтересів дитини». Тому, згода дитини на проживання з одним з батьків не повинна бути абсолютною для суду, якщо така згода не відповідає та не сприяє захисту прав та інтересів дитини.

У Подільському юридичному центрі кваліфіковані адвокати у сімейних спорах допоможуть Вам зробити процес розлучення найменш травмуючим для Вас та Ваших дітей. В разі виникнення додаткових питань та для отримання консультації звертайтесь за номером телефону, що вказаний на сайті.

Запитайте нас просто зараз в ЧАТІ!

552 перегляди
bottom of page