top of page

ФОП, який одночасно є найманим працівником не зобов’язаний сплачувати ЄСВ | Податковий Адвокат

Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» встановлює виключні підстави для нарахування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування. Проте відносини щодо адміністрування єдиного внеску при одночасному перебуванні фізичної особи в трудових відносинах та наявності у неї статусу фізичної особи-підприємця вказаним Законом не врегульовано.



Така правова невизначеність Закону не породжує обов'язку його виконання.

Проте іншу позицію, з якою не погоджується податковий адвокат Подільського юридичного центру, займає податкова.

Непоодинокі випадки коли під час постановки на облік у Центрах зайнятості безробітним особам пропонували створити «власний бізнес» - зареєструватись як фізична особа - підприємець. Такі особи створювали ФОП, обирали спрощену систему оподаткування і, через деякий час, офіційно працевлаштовувались. При цьому ФОП не «закривали», бо обов’язку сплачувати внесків, через відсутність доходів від підприємницької діяльності, в них не виникало.

Проте все змінилось у 2017 році коли набули чинності зміни до статті 7 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», які зобов'язали підприємців незалежно від наявності доходів сплачувати єдиний соціальний внесок. З цього часу, органи ДФС почали виставляти так званим «мертвим ФОПам» вимоги про сплату недоїмки зі сплати внеску.

При цьому податківцями не було враховано, що мета сплати єдиного соціального внеску, забезпечення мінімального рівня соціального захисту застрахованих осіб шляхом отримання страхових виплат, у таких «мертвих ФОПів» досягалась сплатою роботодавцями єдиного соціального внеску. Тобто в даному випадку така особа є застрахованою і платником єдиного внеску за неї є її роботодавець.

В даному питанні позиція команди Подільського юридичного центру непорушна - вимога про подвійне стягнення єдиного соціального внеску для забезпечення захисту прав фізичних осіб – підприємців, які, одночасно, є найманими працівниками суперечить принципам податкового законодавства про заборону подвійного оподаткування та соціальної справедливості.

Така позиція підтверджена судовою практикою.

Не зволікайте зі зверненням за професійною правовою допомогою.

Знайти податкового адвоката Ви можете за посиланням

Читайте також:

2 202 перегляди
bottom of page