top of page

Проживання у Парі Без Реєстрації Шлюбу. Як Захистити Свої Права? | Сімейний Адвокат

У сучасному суспільстві все більше молодих людей надають перевагу створенню сім’ї без офіційної реєстрації шлюбу.

За приблизними підрахунками, сьогодні майже кожен десятий шлюб в Україні є «цивільним». Тобто пари проживають разом, ведуть спільний побут, купують квартири, машини, будують спільний бізнес тощо, але без так званого «штампу у паспорті».

Як правило, відносини у незареєстрованому шлюбі базуються виключно на почуттях та усних домовленостях. Беззаперечно, атмосфера повної довіри в сім’ї – це чудово. Однак завжди варто думати про майбутнє та дбати про захист своїх майнових прав завчасно. І ні, для цього не обов’язково бігти реєструвати стосунки офіційно. Адже відносини, у яких пара проживає без реєстрації шлюбу, закон також захищає.

Саме за таких обставин, в нагоді стане договір про спільне проживання.




Договір про спільне проживання чоловіка та жінки – це своєрідний «крок на випередження». Договір може стати Вашою страховкою у разі виникнення непорозумінь чи спірних питань після припинення незареєстрованих відносин.

Хоча й законом не передбачено ні істотних умов такого договору, ні особливостей його припинення, команда Подільського юридичного центру все ж спробує розібратись що тут і до чого.


Розпочнемо з найголовнішого – хто може укласти такий договір? Договір про спільне проживання укладається особами, між якими склалися усталені відносини притаманні подружжю. В даному випадку мова йде про ведення спільного господарства, проживання на одній території, наявність спільного бюджету тощо. Однак, при цьому, жодна зі сторін не повинна перебувати у зареєстрованому шлюбі.


Які документи потрібні для укладення договору?

Тут все просто. Необхідно лише мати паспорти сторін, які мають намір укласти договір та їх ІПНи.


Що можна «прописати» у такому договорі?

Загалом, у договорі можна зазначити будь-які не заборонені законодавством умови. Зокрема, визначити хто є сторонами даного договору, а також загальні поняття. Наприклад, визначити що мається на увазі під поняттям «спільне майно» чи «особиста приватна власність». Також доречно визначити дату початку спільного проживання сторін та домовитися про надання права користування особистою приватною власністю. Крім цього, можна вирішити питання про спосіб поділу майна, набутого за час спільного проживання, у разі припинення фактичних шлюбних відносин.

У договорі також допускається врегулювання питань щодо коштовностей, премій, нагород та подарунків, які були отриманні до початку спільного проживання.

Не менш важливим є питання щодо умов, які НЕ можуть регулюватися таким договором.

Перш за все, договір про спільне проживання чоловіка та жінки не може регулювати особисті відносини. Тобто, відносини, які склалися безпосередньо між сторонами такого договору та між особами з їх дітьми. Заборонено і зменшення обсягу прав дитини, яка народжена за час спільного проживання, а також ставити одну зі сторін у надзвичайно невигідне матеріальне становище тощо.


Адвокат з питань сімейного права Подільського юридичного центру допоможе Вам захистити Ваші права та скласти договір про спільне проживання, з урахуванням інтересів кожної сторони.

Телефонуйте нам або просто зараз пишіть у ЧАТ!



Цікаво:



130 переглядів
bottom of page