top of page

Право на компенсацію частини доходів у зв’язку з несвоєчасним виконанням рішення суду Пенсійним фондом України.


Як показує практика, низька ефективність виконання рішень національних судів органами Пенсійного фонду України є доволі поширеним явищем. Люди роками чекають виплати боргів з пенсій, які б мали отримати навіть без звернення до суду, що значно впливає на їх фінансове становище.


 

Зокрема лише по одній з областей, за  даними Головного управління Державної казначейської служби України, впродовж 2022 року казначейство отримало від фізичних осіб 1844 виконавчих документів про стягнення з Головного управління Пенсійного фонду України в області на їхню користь судового збору та витрат на професійну правничу допомогу на загальну суму 2 459 945,66 гривень;  впродовж 2023 року - 1600 виконавчих документів на загальну суму 2 024 309,42 гривень; за перші два місяці 2024 року - 261 виконавчий документ на загальну суму 468 136,83 гривень.

 

За таких обставин, постає важливе питання, чи передбачає закон отримання певних компенсацій від держави, за не забезпечення своєчасного виконання Пенсійним фондом України рішень суду. Розбираємося у цьому разом.


Компенсаційні виплати, на які має право особа за затримку проведення розрахунку з пенсії: 

 

І. Інфляційні витрати

Статтею 1  Закону України «Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв'язку з порушенням строків їх виплати» визначено, що підприємства, установи і організації всіх форм власності та господарювання здійснюють компенсацію громадянам втрати частини доходів у випадку порушення встановлених строків їх виплати, у тому числі з вини власника або уповноваженого ним органу (особи). 


При цьому сума компенсації обчислюється шляхом множення суми нарахованого, але не виплаченого громадянину доходу за відповідний місяць (після утримання податків і обов'язкових платежів) на індекс інфляції в період невиплати доходу. 


Якщо говорити простіше, з часом гривня знецінюється і  умовно взяті 10 000,00 гривень в 2019 році, та ця ж сама сума в 2024 році, матимуть різну цінність, адже тривале зростання загального рівня цін призводить до зниження купівельної спроможності грошової одиниці.  

Виходячи з цього, законом встановлено право особи вимагати на відшкодування тих витрат, які зазнали у зв’язку із несвоєчасною виплатою коштів.


Для наочного розуміння, приведемо простий приклад розрахунку, виходячи з умовної розміру заборгованості за рішенням суду, що не виплачувалася протягом двох років в період з 01.01.2022 по 01.01.2024.


Сума інфляційних витрат в такому випадку буде складати:

200 000,00 гривень (розмір боргу) x 1.33039505 (індекс інфляції) - 200 000,00 гривень (розмір боргу) = 66 079,01 гривень.

 

ІІ. 3 % річних від простроченої суми

В постанові від 03.10.2023 у справі №686/7081/21 Велика Палата Верховного Суду дійшла висновку, що приписи статті 625 ЦК України поширюються на всі види грошових зобов'язань, а отже, застосовується й до встановлених судом зобов’язань щодо виплат пенсій Пенсійним фондом України. Вказане передбачає не лише відшкодування інфляційних витрат, а й 3 % річних від простроченої суми.


Що ж являють собою 3% річних? Це так званий відсоток за користування ПФУ грошовими коштами, що належать стретій особі, в даному випадку пенсіонеру. 


Факт нарахування заборгованості та не виплати її протягом певного часу особі, в розумінні ст. 625 ЦК України, є часом, коли ПФУ користується належними пенсіонеру коштами, що зумовлює виникнення в останнього права на отримання відсотку від такого користування.


Тобто, за ті самі 200 000,00 гривень в період з 01.01.2022 по 01.01.2024, 3% річних складатиме 12 180, 33 гривень

Розрахунок здійснюється за формулою:

Сума санкції = С x 3 x Д : 365 : 100, де

С - сума заборгованості,

Д - кількість днів прострочення.


З якого моменту починає обраховуватися зазначена компенсація? 

Щодо даного питання внесла роз'яснення Велика Палата Верховного Суду  в зазначеній вище Постанові, де дійшла висновку, що компенсація у формі 3 % річних від простроченої суми й інфляційні втрати мають відраховуватися з наступного дня після спливу трьох місяців від пред'явлення виконавчого документа до виконання органу Державної казначейської служби  України і включно до дня, що передує дню повного виконання судового рішення.


Отже, якщо через три місяці заборговані вам Пенсійним фондом України кошти не були повернуті, то від цього моменту ви маєте право на виплату компенсації.

 

ІІІ. Моральна шкода

Про моральну шкоду в наступній публікації за ПОСИЛАННЯМ.

 

Коли саме доцільно звернутися до суду?

Зрозуміло, що відповідні компенсаційні суми у добровільному порядку нараховані та виплачені не будуть. А тому для реалізації свого права потрібно звертатися до суду. Оптимальним буде звернення до суду за стягненням з пенсійного фонду компенсації частини доходів у зв’язку з несвоєчасним виконанням рішення суду, вже після повної виплати заборгованості. 

При зверненні до суду з даним предметом спору важливо провести допозовну роботу, провести відповідні розрахунки, вірно сформул

ювати позовні вимоги.

 

Виникнуть питання, потрібна допомога, - звертайтеся за допомогою до нас в ЧАТ.


Більше про перерахунок пенсії - ЗА ПОСИЛАННЯМ.


Телефон консультування відділу правової допомоги в питаннях пенсійного законодавства -   +380631156395.

bottom of page