top of page

Пенсія По Втраті Годувальника

Відповідно до чинного законодавства одним із видів пенсійних виплат є пенсія у зв'язку з втратою годувальника.

Право на пенсію у зв'язку з втратою годувальника мають:

чоловік (дружина), батько, мати, якщо вони є особами з інвалідністю або досягли пенсійного віку, передбаченого статтею 26 цього Закону;

діти (у тому числі діти, які народилися до спливу 10 місяців з дня смерті годувальника) померлого годувальника, які не досягли 18 років або старші цього віку, якщо вони стали особами з інвалідністю до досягнення 18 років.

діти, які навчаються але не довше ніж до досягнення ними 23 років;

діти-сироти - до досягнення ними 23 років незалежно від того, навчаються вони чи ні;

чоловік (дружина), а в разі їх відсутності - один з батьків або брат чи сестра, дідусь чи бабуся померлого годувальника незалежно від віку і працездатності, якщо він (вона) не працюють і зайняті доглядом за дитиною (дітьми) померлого годувальника до досягнення нею (ними) 8 років.

Щодо розміру такої пенсії, то призначається вона наступним чином:

на одного непрацездатного члена сім'ї - 50 відсотків пенсії за віком померлого годувальника;

на двох та більше непрацездатних членів сім'ї - 100 відсотків пенсії за віком померлого годувальника, що розподіляється між ними рівними частками.

Дітям-сиротам пенсія у зв'язку з втратою годувальника призначається в розмірах 50 відсотків пенсії за віком померлого годувальника, виходячи з розміру пенсії за віком кожного з батьків.

Для отримання такого виду пенсій необхідно звернутись із заявою до управління Пенсійного фонду України у районі, місті, районі у місті, об’єднаного управління.

Разом із заявою надається відповідний пакет документів. Звертаємо увагу, що обов'язково необхідно підтвердження смерті годувальника свідоцтвом про смерть годувальника, або рішення суду про визнання його безвісно відсутнім чи оголошення його померлим, а також засвідчення родинних відносин члена сім'ї з померлим, наприклад свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб, довідка про склад сім’ї померлого годувальника тощо.

У разі призначення пенсії у зв'язку з втратою годувальника сім’ї військовослужбовця додається документ, одержаний від військової частини або районного (міського) військового комісаріату чи іншої військової установи, що засвідчує дату та причину смерті військовослужбовця, або документ про визнання військовослужбовця безвісно відсутнім або оголошення його померлим.


Адвокат По Пенсіям Вінниця, Київ. Подільський Юридичний Центр

Якщо смерть настала після звільнення з військової служби, подаються свідоцтво ДРАЦС про смерть, довідка військового комісаріату про проходження військової служби із зазначенням дати призову, дати і підстав звільнення з військової служби та висновок МСЕК про те, що смерть військовослужбовця пов’язана з проходженням військової служби.

Якщо Вам потрібна консультація Адвоката по пенсії - звертайтесь за посиланням.

219 переглядів
bottom of page