top of page

Компенсація За Невикористану Додаткову Відпустку Військовослужбовцю - Жінці | Військові Адвокати

Закон України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» гарантує, що військовослужбовці-жінки користуються всіма пільгами, передбаченими законодавством з питань соціального захисту жінок, охорони материнства і дитинства.

Такі пільги серед іншого полягають у наданні щорічних додаткових відпусток.

Відповідно до пункту 8.6 розділу VIII Інструкції про організацію виконання Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України, затвердженої наказом Міністра оборони України 10.04.2009 № 170 військовослужбовцю-жінці, яка:

- має двох або більше дітей віком до 15 років;

- або дитину з інвалідністю;

- або яка усиновила дитину;

- матері особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи;

- одинокій матері;

- яка взяла під опіку дитину або особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи;

надається щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів.

За наявності декількох підстав для надання цієї відпустки її загальна тривалість не може перевищувати 17 календарних днів.

Аналогічні положення міститься в статті 19 Закону України «Про відпустки».

Ці пільги поширюються на батьків з числа військовослужбовців, які виховують дітей без матері (у разі її смерті, позбавлення батьківських прав, на час перебування у лікувальному закладі охорони здоров'я та в інших випадках відсутності материнського піклування про дітей).

Однак, в силу положень пунктів 17, 19 статті 10-1 Закону України «Про соціальний і правовий статус військовослужбовців та членів їх сімей», надання таких відпусток було припинено через дію в Україні особливого періоду.

Проте припинення надання таких відпусток на час особливого періоду не означає припинення права на відпустку.

Відповідно до абзацу 3 пункту 14 статті 10-1 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» таке право може бути реалізовано зокрема, шляхом надання грошової компенсації за невикористані дні додаткової відпустки під час звільнення особи з військової служби.

У зв'язку з цим, порада військових адвокатів Подільського юридичного центру:

«В день виключення зі списків особового складу військової частини частина зобов'язана провести з військовослужбовцем повний розрахунок, в тому числі виплатити грошову компенсацію за не використані дні додаткової відпустки. Відсутність бюджетних коштів не може бути виправданням для не здійснення такого розрахунку. А тому не зволікайте та оскаржуйте таку бездіяльність військової частини».

Є питання до Військових Юристів? Телефонуйте просто зараз!

Отримати консультацію Військового адвоката Ви можете тут.

Читайте також:

bottom of page