top of page

Компенсація За Невикористану Відпустку Військовослужбовцю | Військовий Адвокат

Особи зі статусом «учасника бойових дій» відповідно п.12 ч.1 ст.12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» мають право на додаткову відпустку - 14 календарних днів на рік.

На час особливого періоду надання таких було припинено. Однак це не означає, що право на відпустку не може бути реалізовано у один із таких двох способів:

1) безпосереднє надання особі відпустки після закінчення особливого періоду, який може тривати не визначений термін;

2) грошова компенсація відпустки особі.

Листом Юридичного департаменту Міністерства оборони України від 03.10.2019 №298/5/2867 надано роз’яснення, відповідно до якого при зверненні до військових частин осіб, звільнених з військової служби та в установленому порядку виключених зі списків особового складу військової частини, виплату компенсації за невикористані дні додаткової відпустки учасникам бойових дій слід здійснювати на підставі відповідних рішень суду після набрання ними законної сили.

При цьому, особи, які ще не звільнені, можуть за відповідним рапортом на підставі наказу командира (начальника) отримати виплату компенсації за всі невикористані дні додаткової відпустки, як учасника бойових дії.

Такий стан справ, який запропонував Юридичний департамент у своєму роз’ясненні, попри однакові вимоги закону, ставить звільнених військовослужбовців у нерівне соціальне становище порівняно з тими військовослужбовцями, які звільняються після надання вказаного роз’яснення.

Тому, з метою захисту прав вже звільнених військовослужбовців УБД слід звертатись до суду за захистом свого права таку на грошову компенсацію.


Детальніше:

Щомісячна додаткова грошова допомога враховується в обрахунок грошової компенсації за невикористану додаткову відпустку, як учаснику бойових дій (вставити посилання з статті).

1 237 переглядів
bottom of page