top of page

Додаткова Відпустка Одинокій Матері - Військовослужбовцю. Питання Компенсації | Військовий Адвокат

Бездіяльність командування військової частини щодо невиплати грошової компенсації за невикористані дні додаткової відпустки, як одинокій матері визнано протиправною.



За обставинами справи, у 2015 році, під час проходження військової служби у жінки-військовослужбовця народилась дитина. Запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень провадився за її прізвищем і громадянством, ім’я та по батькові дитини записувались за вказівкою матері, відповідно до ч.1 ст.135 Сімейного кодексу України.

Отже, з 2015 року жінка-військовослужбовець набула право на пільги для одиноких матерів встановлених законодавством України, зокрема, на отримання додаткової відпустки із збереженням заробітної плати строком 10 календарних днів на рік, згідно з частини 1 статті 19 Закону України "Про відпустки".

Проте реалізувати вказане право під час проходження служби вона не мала змоги, оскільки спірні правовідносини виникли в особливий період у який надання військовослужбовцям інших видів відпусток, крім щорічних основних відпусток було припинено, відповідно до пунктів 17, 19 статті 10-1 Закону України «Про соціальний і правовий статус військовослужбовців та членів їх сімей».

Однак припинення надання відпустки на час особливого періоду не означає припинення права на відпустку.

При звільненні з військової служби, військова частина зобов’язана була реалізувати таке право одинокої матері, шляхом виплати грошової компенсації за невикористану соціальну відпустку. Проте цього зроблено не було.

Така бездіяльність військової частини була оскаржена командою Подільського юридичного центру.

Вінницький окружний адміністративний суд погодився з твердженнями військового адвоката, що при звільненні з військової служби одинока матір мала право на отримання грошової компенсації, що свідчить про наявність протиправної бездіяльності військової частини.

За результатами судового розгляду суд вирішив зобов`язати Військову частину 3008 нарахувати та виплатити одинокій матері - військовослужбовцю грошову компенсацію за невикористані календарні дні додаткової відпустки, передбаченої частиною 1 статті 19 Закону України "Про відпустки", за період з 2015 року по 2020 рік, виходячи з грошового забезпечення станом на день звільнення з військової служби.

Маєте питання щодо виплати військовими частинами грошової компенсації за невикористані відпустки, неотримане речове майно, індексації грошового забезпечення, одноразової грошової допомоги при звільненні.

Телефонуйте, пишіть чи звертайтесь до нас в ЧАТ (вікно «😊Напишіть нам»)!

Вас може зацікавити:

bottom of page