top of page

Додаткова Відпустка За Особливий Характер Служби. Питання Грошової Компенсації | Військовий Адвокат

Проходили службу у гірських регіонах чи частина дислокується на території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи, а командування частини відмовляється платити компенсацію за невикористані відпустки при звільненні?

Тоді ця інформація буде корисною для Вас.


Грошова компенсація за відпуску

Закон України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» гарантує військовослужбовцям служби щорічну додаткову відпустку із збереження грошового і матеріального забезпечення за особливий характер проходження служби, а саме, якщо виконання обов’язків військової служби

- були пов’язані з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням;

- здійснювалась в особливих природних географічних, геологічних, кліматичних і екологічних умовах;

- в умовах підвищеного ризику для життя і здоров'я.

При цьому, аналогічно відпустці УБД надання відпусток за особливий характер служби було припинено у зв’язку з дією особливого періоду на території України.

Проте право на отримання грошової компенсації при звільненні за невикористані календарні дні додаткової відпустки припинено не було.


Хто має право на компенсацію?

Право на отримання такої компенсації набувають військовослужбовці, які проходили службу:

- в населених пунктах, яким надано статус гірських;

- на території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи;

- на посадах, які несли бойове чергування з протиповітряної оборони, протичовнової оборони, спеціальне чергування з протипідводно-диверсійної оборони та забезпечують недоторканність повітряного простору та простору в межах територіального моря України;

- в авіаційних військових частин, які виконують службові обов’язки з керівництва польотами;

- наземного інженерно-технічного складу авіації, які беруть участь у підготовці та проведенні польотів

- виконували водолазні роботи чи виконання обов’язків військової служби яких пов’язано із перебуванням у барокамері під підвищеним тиском;

- виконували обов’язки військової служби пов’язаних з роботою з токсичними речовинами (компонентами ракетного палива);

- тощо.


Розмір компенсації.

Грошова компенсація розраховується в залежності від кількості набутих днів додаткової відпустки та грошового забезпечення на момент звільнення зі служби.

Тривалість такої відпустки не може перевищувати 15 календарних днів за рік та залежить від особливостей умов проходження служби.

До прикладу: за проходження військової служби у частинах дислокованих у «гірських» населених пунктів надається 3 дні додаткової щорічної відпустки, а за постійне виконання службових обов’язків в зоні відчуження або безумовного (обов’язкового) відселення 12 календарних діб.

Які існують обмеження?

Військовослужбовцям, які одночасно мають право на отримання щорічної додаткової відпустки, за особливі умови проходження служби та додаткову відпустку передбачену іншими законами, щорічна додаткова відпустка із збереженням грошового та матеріального забезпечення надається за однією з підстав за вибором військовослужбовця.

Тобто, якщо Ви набули право, наприклад, на додаткову щорічну відпустку як учаснику бойових дій та додаткову відпустку за особливі умови проходження служби, то обирати Вам компенсацію за яку відпустку Вам отримувати.


Потребуєте консультації Військового Адвоката?

Звертайтесь до нас за телефоном або пишіть у ЧАТ!


Більше інформації про виплати при звільненні Ви можете отримати ТУТ

bottom of page