top of page

Вагітність в Армії. Чи Мають Право Звільнити? |Військовий Адвокат

Чи законне звільнення жінки-військовослужбовця зі служби через вагітність за ініціативою командування частини?


«Жінки виконують військовий обов’язок на рівних засадах із чоловіками». Час від часу, під цим гаслом командування військової частини замасковує порушення прав жінки-військовослужбовця з питань охорони материнства та дитинства.

Одразу варто наголосити, що жінка, навіть якщо вона вдягнена у військову форму, не може бути позбавлена можливості реалізовувати своє право на материнство, і на відповідні гарантії пов'язані з таким правом, що чітко визначено Законом України «Про військовий обов’язок і військову службу» та Законом України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей”.

Одна з таких гарантій стосується заборони звільнення зі служби вагітних жінок за ініціативою командування, яка передбачена частиною 3 статті 184 КЗпП України:

“Звільнення вагітних жінок ... з ініціативи власника або уповноваженого ним органу не допускається, крім випадків повної ліквідації підприємства, установи, організації, коли допускається звільнення з обов'язковим працевлаштуванням”.

При цьому, відсутність регламентації порядку, підстав та механізму звільнення вагітних у спеціальному законодавстві не позбавляє такої гарантії для жінок-військовослужбовців.

В даному випадку, треба наголосити на єдиній відмінності між військовими та цивільними жінками: на жінку – військовослужбовця, навіть якщо вона і вагітна, поширюється обов’язки визначені Статутом внутрішньої служби, зокрема, щодо звернення із службових та особистих питань до свого безпосереднього начальника, а якщо він не може їх вирішити - до наступного прямого начальника (стаття 14 Статуту внутрішньої служби ЗСУ).

У випадку настання вагітності – це один з запобіжників від незаконного звільнення.

Що робити, якщо Вас все ж таки звільняють зі служби, а Ви у поважному стані?

Не витрачати час та оскаржувати наказ про звільнення у судовому порядку. Частина 5 статті 122 КАС України встановлює місячний строк на звернення до суду з таких питань.

При цьому, у разі незаконного звільнення з військової служби:

1) військовослужбовець підлягає поновленню на військовій службі на попередній або за його згодою на іншій, не нижчій, ніж попередня, посаді.

2) У разі поновлення на військовій службі (посаді) одночасно вирішується питання про виплату військовослужбовцю матеріального і грошового забезпечення за час вимушеного прогулу, які він недоотримав внаслідок незаконного звільнення.


Потребуєте консультації Військового адвоката?


Звертайтесь до нас або пишіть у ЧАТ просто зараз!



Вас може зацікавити:

1 569 переглядів
bottom of page