top of page

Аліменти. Як Збільшити Чи Зменшити Розмір Виплат? | Сімейний Адвокат

Чинним законодавством закріплена можливість щодо збільшення або зменшення розміру аліментів у зв’язку з різними життєвими обставинами. Самі по собі, дві ці процедури між собою схожі і можуть бути здійснені як добровільно, так і в судовому порядку. Розглянемо більш детально другий варіант.



Дана процедура здійснюється позивачем шляхом подачі позовної заяви разом із усіма необхідними документами до суду. Позови, про стягнення аліментів можуть пред’являтись як за зареєстрованим місцем проживання чи місцем перебування відповідача, так і позивача

Передбачається, що змінити можна як закріплений в нотаріально завіреному договорі, так і закріплений в рішенні суду розмір аліментних зобов’язань. Проте, задля того, щоб подати такий позов, необхідно мати документальне підтвердження призначеного розміру аліментів. Тому, якщо батько та мати дитини вирішили раніше таке питання в усному форматі, то можливо лише подання позову про стягнення аліментів, але не про їх збільшення чи зменшення.

Хто може подати позов про збільшення чи зменшення розміру аліментів і на яких підставах?

Сімейний Кодекс закріплює право для подання такого позову як за стягувачом аліментів, так і за платником. Відповідно до практики, вимоги щодо збільшення розміру аліментів зазвичай заявляє мати, з якою залишилась проживати дитина, а щодо зменшення такого розміру – батько, який проживає окремо.

Для подання позовної зави про зміну розміру аліментів необхідні дві підстави: наявність офіційно закріпленого розміру аліментів (нотаріально завірений аліментний договір, рішення суду), і, відповідно, небажання іншої сторони змінювати закріплені умови в добровільному порядку

Разом з тим, національне сімейне законодавство встановлює певні умови, яких необхідно дотримуватися для отримання позитивного результату. Зокрема, розмір аліментів може бути зменшено чи збільшено у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров’я батька чи матері дитини та в інших випадках, передбачених Сімейним Кодексом.

Важливим аспектом є те, що всі обставини необхідно довести і підкріпити належними доказами.

До прикладу, якщо Ви плануєте звернутись до суду із позовом щодо збільшення розміру аліментів і посилатись на таку обставину як зміна матеріального становища, то необхідно буде довести, що Ваше матеріальне становище погіршилось або ж факт покращення матеріального становища іншої сторони (наприклад, батько дитини виїхав на заробітки і Ви точно знаєте, що його доходи значно зросли). І, відповідно, потрібно додати докази, які будуть це підтверджувати: довідки про доходи, кредитні договори, рішення суду чи будь-які інші документи.


Також, нерідко виникають питання щодо зміни мінімального розміру призначених аліментів. Так як з 2017 року було збільшено мінімальний розмір аліментів із 30% від прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку до 50%, відповідно, у деяких виконавчих документах вказано аліменти у розмірі, нижчому ніж мінімальний гарантований розмір аліментів, встановлений законом на час стягнення.

Як вирішити дану проблему?

Велика Палата Верховного Суду виловила свою думку з даного питання і пояснила, що зміна законодавцем мінімального розміру аліментів, які підлягають стягненню, не є підставою для зміни розміру аліментів відповідно до ст.192 Сімейного Кодексу, АЛЕ є підставою для зміни мінімального розміру аліментів, що зазначено у виконавчому листі. Тобто, у такому випадку, необхідність у зверненні до суду відпадає, адже державний виконавець сам повинен здійснити автоматичний перерахунок аліментів у розмірі не менше 50% від прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.


Також, хочемо наголосити, що позивачі у справах про стягнення аліментів та збільшення/зменшення їх розміру звільняються від сплати судового збору!



Виникли запитання? Сімейний адвокат Подільського юридичного центру допоможе Вам з вирішенням Ваших питань. Телефонуйте нам або просто зараз пишіть у ЧАТ!


Цікаво:


bottom of page