top of page

Суд Присудив Військовому 100000 Гривень за Невірний Розрахунок При Звільненні | Військовий Адвокат

За апеляційною скаргою військових адвокатів Подільського юридичного центру військову частину Державної прикордонної служби притягнуто до відповідальності за невірний розрахунок із військовослужбовцем при звільненні з військової служби.

12.04.2020 Другий апеляційний адміністративний суд задоволив апеляційну скаргу військових адвокатів Подільського юридичного центру та вирішив стягнути з військової частини на користь колишнього офіцера середнє грошове забезпечення за несвоєчасний розрахунок при звільненні в сумі 95 093,78 грн.

Так, під час проходження військової служби офіцер державної прикордонної служби безпосередньо приймав участь в проведенні антитерористичній операції. У зв’язку із цим, він отримав статус учасника бойових дій та набув право на одержання додаткової відпустки із збереженням грошового забезпечення строком 14 календарних днів на рік.

Під час подальшого проходження військової служби офіцер не міг скористатись своїм правом на отримання вказаної відпустки, оскільки згідно Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» надання інших крім основних відпусток в особливий період припинено.

Проте під час звільненні зі служби, до моменту виключення зі списків особового складу, у військової частини виник обов’язок здійснити повний розрахунок з офіцером, зокрема, виплатити грошову компенсацію за невикористані дні додаткової відпустки, як учаснику бойових дій.

Така виплата була здійснена зі спливом шести місяців, що відповідно до ст.117 КЗпП України є підставою для притягнення військової частини до відповідальності та стягнення з неї середнього заробітку за весь час затримки розрахунку.

Під час перегляду справи, Апеляційний суд відхилив висновки суду І інстанції та військової частини щодо непоширення норм КЗпП України на військовослужбовців.

При цьому, колегія суддів погодилась із аргументами адвокатів Подільського юридичного центру, що не притягнення військової частини до відповідальності за затримку розрахунку ставить звільнених військовослужбовців у вкрай невигідне становище, позбавляє їх гарантій на фінансове забезпечення соціально-побутових потреб та створює умови для неналежного виконання військовими частинами та іншими військовими формуваннями своїх обов'язків.

Отже, висновки апеляційного суду:

- рішення суду І інстанції в частині відмовлених позовних щодо стягнення з військової частини середнього заробітку за час прострочення розрахунку є незаконним.

- стягнути з військової частини на користь офіцера середній заробіток (середнє грошове забезпечення) за несвоєчасний розрахунок при звільненні в сумі 95 093,78 грн.

Маєте питання щодо проведення розрахунків при звільненні?

Не зволікайте! Телефонуйте, пишіть чи звертайтесь в ЧАТ (вікно «Напішіть нам») прямо зараз!



Також читайте:





18 845 переглядів
bottom of page