top of page

Оскарження рішень спортивної федерації

Позивач звернувся до адміністративного суду із позовом про визнання протиправним та скасування рішення Президії Федерації баскетболу України (Всеукраїнської громадської організації зі статусом юридичної особи, що діє на підставі статуту), яким його як суддю було довічно дискваліфіковано від будь-яких змагань, що проводяться під егідою ФБУ.


Окружний адміністративний суд відмовив у відкритті провадження на підставі п. 1 ч. 1 ст. 109 Кодексу адміністративного судочинства України та зазначив, що справа підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства. Суд апеляційної інстанції залишив це рішення без змін.


Розглянувши касаційну скаргу позивача, Велика Палата Верховного Суду дійшла висновку, що ФБУ відповідно до чинного законодавства не наділена повноваженнями на виконання окремих владних управлінських функцій або делегованих повноважень, а тому спірні правовідносини не мають публічно-правового характеру.


Крім того, згідно з п. 4 ч. 2 ст. 19 КАС України (у редакції Закону № 2147-VIII) юрисдикція адміністративних судів не поширюється, зокрема, на справи щодо відносин, які відповідно до закону, статуту (положення) громадського об’єднання, саморегулівної організації віднесені до його (її) внутрішньої діяльності або виключної компетенції.


Враховуючи наведене, Велика Палата Верховного Суду дійшла висновку, що позов про визнання протиправним і скасування рішення ФБУ не може бути розглянутий у судовому порядку адміністративним судом (у тому числі в судовому порядку будь-якої юрисдикції).


Водночас відповідно до «Положення про дисциплінарні санкції ФБУ» рішення, прийняте за результатом розгляду скарги про дисциплінарне правопорушення, може бути оскаржене зацікавленою стороною в Спортивному арбітражному суді в м. Лозанні.


Із повним текстом постанови ВП ВС від 27 березня 2019 року у справі № 826/4734/16 (провадження № 11-1125апп18) можна ознайомитися за посиланням http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/81014006.

bottom of page