top of page

Добовий Наряд Жінок-Військовослужбовців | Військовий Адвокат

Закон України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» передбачає, що загальна тривалість службового часу військовослужбовців на тиждень не може перевищувати нормальної тривалості робочого часу за відповідний період, зокрема для військовослужбовців (крім військовослужбовців строкової служби) встановлюється п'ятиденний робочий тиждень з двома вихідними днями.

Однак несення служби в добовому наряді та інші заходи, пов'язані із забезпеченням боєготовності військових частин, здійснюються без обмеження загальної тривалості службового часу.

Крім того, з метою забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків під час проходження військової служби у Збройних Силах України, 06.09.2018 Верховна Рада України внесла зміни до статті 269 Закону України «Про статут внутрішньої служби Збройних Сил України», якими фактично встановила, що призначення жінок-військовослужбовців в добові наряди здійснюється на рівні з військовослужбовцями чоловіками. Проте стаття 269 Статуту передбачає, що таке призначення повинно враховувати законодавство з питання охорони материнства та дитинства.

Стаття 10 Закону України «Про охорону дитинства» передбачає, що держава надає батькам допомогу у виконанні ними своїх обов’язків щодо виховання дітей. Така допомога серед іншого полягає у наданні додаткових трудових прав і пільг, особам, що мають дітей.

Кодекс законів про працю передбачає певні особливості залучення жінок до надурочних робіт, якими і є за своєю суттю добові наряди.

Так, стаття 176 КЗпП України передбачає заборону залучення жінок, що мають дітей віком до трьох років, до нічних, надурочних робіт, робіт у вихідні дні.

Крім того, відповідно до стаття 177 КЗпП жінки, що мають дітей віком від трьох до чотирнадцяти років, не можуть залучатись до надурочних робіт без їх згоди.

Отже, призначення до добового наряду жінок-військовослужбовців, що мають дітей мають свої особливості. При цьому варто врахувати, що у разі ненадання вищевказаних пільг, командування військової частини обмежує не тільки права жінки – військовослужбовця, як матері, а в першу чергу права дітей на соціальний захист, батьківську турботу та піклування, передбачені Конвенцією ООН про права дитини, Конституцією України, СК України та Законом України «Про охорону дитинства».

Якщо Вам необхідна допомога військового адвоката – звертайтесь до нас за посиланням!



Також читайте:

28 195 переглядів
bottom of page