top of page

АЛІМЕНТИ ЯК ПРАВО ДИТИНИ НА ГІДНИЙ РІВЕНЬ МАТЕРІАЛЬНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ | Сімейний Адвокат

На сьогодні багато батьків намагаються уникнути відповідальності та обов’язку утримувати своїх малолітніх дітей, шляхом ухилення від сплати аліментів або зменшення їх розміру до мінімуму.



25 вересня 2019 року Верховний Суд визнав право дитини на гідний рівень матеріального забезпечення.

Верховний Суд зазначив наступне:

У разі спору суд має визначати не лише сам факт стягнення витрат, а також їх розмір.

Разом з тим, факт відсутності у батька або матері можливості надавати дитині відповідного розміру утримання не фігурує в переліку обставин, які враховуються судом при визначенні розмірів аліментів. Ця обставина не звільняє батьків від обов`язку по утриманню дитини.

При визначенні розміру аліментів, суд враховує:

1) стан здоров`я та матеріальне становище дитини;

2) стан здоров`я та матеріальне становище платника аліментів;

3) наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина;

3-1) наявність на праві власності, володіння та/або користування у платника аліментів майна та майнових прав, у тому числі рухомого та нерухомого майна, грошових коштів, виключних прав на результати інтелектуальної діяльності, корпоративних прав;

3-2) доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів;

4) інші обставини, що мають істотне значення.

При цьому, згідно частиною другою статті 182 СК України, розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини.

Окрім цього, під час ухвалення рішення про стягнення аліментів, суди мають, в першу чергу, керуватись інтересами дитини, яка має право на достойний рівень матеріального забезпечення. А у разі важкого матеріального становища платника, він має надати докази та дійсно довести, що він не має можливості сплачувати аліменти у визначеному розмірі.

За детальною консультацією щодо розміру аліментів, складання позовної заяви та збору необхідних документів, Ви можете звернутись до Подільського юридичного центру. Контакти за посиланням.


Запитайте нас просто зараз в ЧАТі!

Читайте також:

464 перегляди
bottom of page