top of page

Колективна власність на землю


01.01.2019 набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вирішення питання колективної власності на землю, удосконалення правил землекористування у масивах земель сільськогосподарського призначення, запобігання рейдерству та стимулювання зрошення в Україні». Серед низки питань, які охопив цей Закон, законодавець урегулював питання колективної власності на землю.

Більше 25 років пройшло з часу ліквідації колективних та радянських господарств (колгоспів та радгоспів), коли існувала колективна власність на землю. Однак з того часу, все ще виникають спори про розподіл такої власності в порядку паювання.

В процесі проведення паювання, частина земель колективної власності за рішеннями загальних зборів була передана у державну чи комунальну власність, проте переважна їх більшість продовжила залишатись у колективній власності. Так, «невитребувані паї», право приватної власності на які так, і не виникло, все ще залишаються у колективній власності. Окрім того, після розпаювання частина колективних сільськогосподарських підприємств ліквідувались, частина була реорганізована у підприємства іншої організаційно-правової форми, які за чинним законодавством не могли набути права колективної власності на землю. В результаті, землі, що формально продовжують перебувати у колективній власності, фактично не мають власника. Оформити право їх оренди неможливо. Серед таких земель:

- сільськогосподарські угіддя, які не були розпайовані між членами колективних сільськогосподарських підприємств,

- землі під господарськими будівлями та дворами, водними об’єктами, проектними польовими дорогами, лісополосами та іншими захисними насадженнями тощо.

Нарешті, багаторічна законодавча невирішеність питання колективної власності на землю була вирішена прийняттям Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вирішення питання колективної власності на землю, удосконалення правил землекористування у масивах земель сільськогосподарського призначення, запобігання рейдерству та стимулювання зрошення в Україні».

Вказаним Законом законодавець врегулював проблемне питання щодо використання та розпорядження землями, що залишилися у колективній власності колективного сільськогосподарського підприємства, сільськогосподарського кооперативу, сільськогосподарського акціонерного товариства.

У разі якщо власники земельних часток (паїв) після розподілу земельних ділянок, що підлягали паюванню, до 1 січня 2019 року не прийняли рішення про розподіл інших земель, що залишилися у колективній власності колективного сільськогосподарського підприємства, сільськогосподарського кооперативу, сільськогосподарського акціонерного товариства, що не було припинено як юридична особа, та якщо такі землі не передані у власність у порядку, визначеному законом, розподіл таких земель проводиться за згодою більшості осіб, яким були виділені земельні ділянки в розмірі земельної частки (паю).

Організація розподілу земель, що залишилися у колективній власності, здійснюється сільською, селищною, міською радою, на території якої такі землі розташовані.

Також, з 01.01.2019 набули чинності зміни і до Закону України «Про сільськогосподарські колективні підприємства», відповідно до яких, в Україну «повернулась» колективна власність на землю.

Оновлений Закон встановлює, що земля може належати колективному сільськогосподарському підприємству на праві колективної власності, а також може бути надана у тимчасове користування, у тому числі на умовах оренди. Право підприємства на земельну ділянку зберігається при входженні його до складу агропромислових об’єднань, комбінатів, агрофірм та інших формувань.

Окрім того, законодавцем врегульований процес виділу земель під час виходу із складу такого підприємства. Відтепер, земельна ділянка надається особі, яка забажала вийти із складу такого підприємства, із земель сільськогосподарських угідь підприємства, придатних для сільськогосподарського виробництва, в частині, що припадає на одного члена підприємства.

Шукаєте адвоката по земельним питанням - звертайтесь за посиланням прямо зараз! Ми неодмінно знайдемо найкраще рішення для Вас!

532 перегляди
bottom of page