top of page

Невикористані дні соціальної додаткової відпустки, як учаснику бойових дій, підлягають грошовій комп


З настанням особливого періоду законом було визначено та обмежено види відпусток, які можуть надаватися військовослужбовцям в особливий період, серед яких додаткова відпустка як учаснику бойових дій. А тому фактично з 2014 року по даний час у військовослужбовця накопичено по 15 днів такої відпустки за кожен рік служби, в загальній кількості близько 60 діб.

І ці дні невикористаної відпустки як учаснику бойових дій, підлягають грошовій компенсації при звільненні військовослужбовця з військової служби.

Зокрема, відповідно до частини 8 статті 10-1 Закону України від 20.12.1991 № 2011-XII «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» військовослужбовцям, крім військовослужбовців строкової військової служби, додаткові відпустки у зв'язку з навчанням, творчі відпустки та соціальні відпустки надаються відповідно до Закону України «Про відпустки». Інші додаткові відпустки надаються їм на підставах та в порядку, визначених відповідними законами України.

Пунктом 12 частини 1 статті 12 Закону України від 22.10.1993 № 3551-XII «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» передбачено, що учасникам бойових дій надаються такі пільги, а саме: використання чергової щорічної відпустки у зручний для них час, а також одержання додаткової відпустки із збереженням заробітної плати строком 14 календарних днів на рік.

Згідно з абзацом 3 пункту 14 статті 10-1 Закону України від 20.12.1991 № 2011-XII «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» у рік звільнення зазначених в абзацах першому та другому цього пункту військовослужбовців зі служби у разі невикористання ними щорічної основної або додаткової відпустки їм виплачується грошова компенсація за всі невикористані дні щорічної основної відпустки, а також дні додаткової відпустки, у тому числі військовослужбовцям-жінкам, які мають дітей.

В даному випадку варто зазначити, що чинним законодавством України лише припинено надання додаткової відпустки, зокрема, як учаснику бойових дій, проте не припинено відповідних виплат грошової компенсації за невикористані календарні дні вказаної відпустки.

Отже при прийнятті рішення про виключення військовослужбовця зі списків особового складу військової частини як такого, що звільнений, військова частина зобов’язана нарахувати та виплатити грошову компенсацію за невикористані календарні дні соціальної додаткової відпустки, як учаснику бойових дій, за 2014, 2015, 2016, 2017 та 2018 роки, виходячи з грошового забезпечення станом на день звільнення з військової служби.

Звичайно на практиці цього не відбувається.

А тому слід шукати захисту свого права в судовому порядку.

Безкоштовна консультація за телефоном. Телефонуйте!

107 переглядів
bottom of page