top of page

Одноразова грошова допомога пораненим військовослужбовцям

Для прикладу зупинимося на воїнах Афганцях. Велика частина наших земляків проходила військову службу на території Республіки Афганістан в період ведення бойових дій. Значна частина отримала відповідні поранення, травми контузії тощо, які сьогодні дають про себе знати.

Однак тут слід зауважити, що для такої категорії військовослужбовців, незалежно від давності отримання цих травм, законодавство України визначає таку соціальну гарантію, як виплата одноразової грошової допомоги, що не мало не багато, а складає понад 150 прожиткових мінімумів. Зауважимо, що прожитковий мінімум в першому кварталі 2017 року встановлено на рівні 1247 гривень. А тому сума допомоги виходить чималенька – понад 180 000 гривень.

Якщо коротко, то правове регулювання питання виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті), інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності військовослужбовців здійснюється ст. 16 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» та «Порядком призначення і виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті), інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності військовослужбовців, військовозобов'язаних та резервістів, які призвані на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори чи для проходження служби у військовому резерві», затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 25 грудня 2013 року № 975.

Вказаними нормативно-правовими актами визначено право на отримання одноразової грошової допомоги в разі встановлення військовослужбовцю інвалідності, що настала в результаті поранення (контузії, травми або каліцтва), отриманого ним під час виконання обов'язків військової служби або внаслідок захворювання, пов'язаного з виконанням ним обов'язків військової служби, чи встановлення інвалідності особі після її звільнення з військової служби внаслідок причин, зазначених у цьому підпункті.

Тобто, якщо військовослужбовцем було отримано травму, каліцтво або контузію під час виконання обов’язків військової служби, наприклад у 80-х роках в Республіці Афганістан, які на даний час призвели до інвалідності або дають підстави навіть у 2017 році для отримання інвалідності, то це є підставою для виплати такому військовослужбовцю одноразової грошової допомоги.

Законом передбачено порядок оформлення та подання відповідних документів для отримання такої допомоги. Процедура не така уже й складна. Лише потрібно цим питанням зайнятися.

Подільський юридичний центр має позитивну практику по допомозі колишнім військовослужбовцям, зокрема і воїнам Афганцям, з оформлення документів для отримання такої допомоги та оскарження дій Міністерства оборони України в разі відмови у виплаті. Сформована за нашої участі судова практика складає 100 % позитивних рішень на користь колишніх військовослужбовців.

bottom of page