top of page

Правила утримання собак в місті

  • Законодавство про володіння собакою/ вигул собаки

  • Якщо власник вигулює собаку без спеціальних засобів( намордник, поводок) яка відповідальність передбачення чинним законодавством, чи може такі дії робити лише поліція?

  • Чи може звичайна людина зафіксувати порушення, використовуючи засоби фіксації (фото, відео), чи може вона звернутись до державних органів, яка процедура?

Відповідно до ст. 180 Цивільного кодексу України тварини є особливим об'єктом цивільних прав, на який поширюється правовий режим речі. Тобто собака є майном, об'єктом права власності людини, яке остання здійснює відповідно до закону на власний розсуд, незалежно від волі інших осіб.

Пунктом 7 «Правил тримання собак, котів і хижих тварин у населених пунктах Української РСР», від 17.06.1980 року (які є чинними на даний час та регулюють вказані правовідносини) власникам дозволяється вигулювати собак на загальних дворах та на вулицях, але з обов’язковим забезпеченням безпеки людей. Собаки мають бути на короткому поводку та в намордниках, з нашийником який має ідентифікуючі позначками. Собаки дрібних порід, які не представляють небезпеку суспільству і мають відповідну позначку на ошийнику, можуть вигулюватись без намордника.

Аналогічні норми також відображенні в ст.22 Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження».

Крім того, органи місцевого самоврядування відповідно до частини другої статті 9 Закону України "Про захист тварин від жорстокого поводження", Закону України "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення" та на виконання Указу Президента України від 22.03.2001 N 192/2001 "Про невідкладні заходи щодо забезпечення стабільної епізоотичної ситуації в Україні" затверджують

Відповідальність:

За порушення правил тримання собак чинним законодавством України передбачена кримінальна та адміністративна відповідальність.

Так, відповідно до ч. 1 ст. 154 Кодексу України про адміністративні правопорушення (Далі – КУпАП) тримання собак і котів у місцях, де це заборонено відповідними правилами, чи понад установлену кількість, чи незареєстрованих собак, або приведення в громадські місця, або вигулювання собак без повідків і намордників (крім собак, у реєстраційних свідоцтвах на яких зроблено спеціальну відмітку) чи в невідведених для цього місцях тягне за собою попередження або накладення штрафу на громадян від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і попередження або накладення штрафу на посадових осіб - від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Ті самі дії, що спричинили заподіяння шкоди здоров'ю людей або їх майну, а так само повторне протягом року вчинення порушення з числа передбачених частиною першою цієї статті тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією тварин і на посадових осіб - від чотирьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (ч. 2 ст. 154 КУпАП).

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 255 КУпАП повноваження щодо складання протоколів про вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 154 КУпАП покладено на органи національної поліції України.

Тому, при виявленні факту такого порушення, необхідно по лінії «102» здійснити виклик патрульних поліції для фіксації адмін правопорушення та реагування на правопорушення.

В залежності від виду адміністративного правопорушення справи розглядаються:

- адміністративними комісіями при виконавчих органах міських рад у cправах про накладання адміністративних стягнень за тримання собак і котів у місцях, де це заборонено відповідними правилами, чи понад установлену кількість, чи незареєстрованих собак, або приведення в громадські місця, або вигулювання собак без повідків і намордників (крім собак, у реєстраційних свідоцтвах на яких зроблено спеціальну відмітку) чи в невідведених для цього місцях згідно (ст. 218 КУпАП).

- районними, районними у містах, міськими та міськрайонними загальними судами розглядяться справи щодо накладання стягнень за ті самі дії, що спричинили заподіяння шкоди здоров'ю людей або їх майну, а так само повторне протягом року вчинення даного правопорушення (ст. 221 КУпАП)

Факт порушення правил поводження з тваринами може бути зафіксований і громадянином, безпосереднім свідком такого порушення, за допомогою засобів технічної фіксації – відео-, фото- зйомки.

В такому разі громадянин подати до підрозділу національної поліції, на території діяльності якого виявлено факт вчинення адміністративного правопорушення, заяву про вчинення адміністративного правопорушення, долучивши до неї відповідні докази (відеозапис, фотографії тощо).

Кримінальна відповідальність за порушення правил тримання собак може настати лише в тому випадку, якщо такими діями чи бездіяльністю спричинено тілесні ушкодження людині різного ступеню тяжкості. Наприклад за ст.128 КК України (Нанесення тяжкого або середньої тяжкості тілесного ушкодження). Тобто, фактично основним видом відповідальності за порушення правил поводження з собаками такого роду як вигублювання без використання спеціальних засобів (намордник, поводок, тощо) є адміністративна відповідальність.

Чи повинні власники собак сплачувати податок?

Відповідно до чинного Податкового кодексу України, податок з власників собак не передбачений.

Законом України «Про систему оподаткування» передбачено, що місцеві ради (сільські, селищні, міські) запроваджують на своїй території місцеві податки, визначають механізм їх справляння та порядок сплати. Податок з власників собак відноситься саме до місцевих податків.

Проте, на території Вінницької області та міста Вінниці такого виду податку органом місцевого самоврядування не запроваджено.

Чи повинні собаки бути зареєстровані? Яка періодичність таких процедур? Відповідальність у разі відсутності реєстрації?

Тварини мають обов’язково бути зареєстровані. Такі дії здійснюються житлово-комунальними організаціями, а в населених пунктах, де немає таких організацій,- в порядку, що визначається виконавчими комітетами місцевих Рад народних депутатів.

Відповідно до п. 6 «Правил тримання собак, котів і хижих тварин у населених пунктах Української РСР» власники зобов’язані щороку реєструвати (перереєстровувати) собак, котів і хижих тварин віком від двох місяців і старше. При первинній реєстрації собак, котів і хижих тварин їх власникам видаються реєстраційні посвідчення і правила їх тримання, а на собак, крім того, і номерні знаки. Номерний знак собаки прикріплюється до її ошийника. Новопридбані собаки, коти і хижі тварини повинні бути зареєстровані в 5-денний строк.

Статтею 107-2 КУпАП передбачено адміністративну відповідальність за порушення вимог законодавства про ідентифікацію та реєстрацію тварин. Зокрема:

  • за неподання для реєстрації даних про ідентифікованих тварин, господарства їх розведення та утримання, переміщення, забій, утилізацію, загибель, падіж тварин;

  • переміщення тварин без ідентифікаційних документів;

  • здійснення продажу, проведення виставок і штучного осіменіння неідентифікованих та незареєстрованих тварин -

тягне за собою накладення штрафу на громадян від трьох до п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а на фізичних осіб - підприємців, уповноважених осіб - від п’яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Порушення Адміністратором Єдиного державного реєстру тварин строків внесення до Єдиного державного реєстру тварин встановлених законом даних щодо тварин або строків оформлення та видачі ідентифікаційних документів тварини - тягнуть за собою накладення штрафу на уповноважених осіб від десяти до п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Дії, передбачені частинами першою, другою або третьою цієї статті, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за такі порушення - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від п’яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а на фізичних осіб - підприємців, уповноважених осіб - від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 255 КУпАП повноваження щодо складання протоколу про вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 170-2 КУпАП покладено на органи національної поліції України.

Порядок дій в такому випадку було описано вище, при відповіді на питання № 1.

Чи обов’язкове вакцинування собак? Відповідальність у разі відсутності?

Відповідно до ст. 37 Закону України « Про ветеринарну медицину» власники собак зобов’язані здійснювати щеплення собак. В інакшому випадку собака може стати потенційно небезпечною для суспільства.

Згідно «Правил тримання собак, котів і хижих тварин у населених пунктах Української РСР» власники собак, котів і хижих тварин зобов'язані щороку доставляти собак, а у випадках, коли ветеринарна служба визнає за необхідне, - також і котів, у ветеринарну установу для огляду, імунізації проти сказу і лікувально-профілактичних обробок.

У разі відсутності вакцинації у собаки, власник несе адміністративну відповідальність, передбачену ст. 107 КУпАП – порушення правил щодо карантину тварин та інших ветеринарно-санітарних вимог.

Порушення правил щодо карантину тварин, інших ветеринарно-санітарних вимог, передбачених Законом України «Про ветеринарну медицину», іншими актами законодавства, а також рішень органів місцевого самоврядування з питань боротьби з епізоотіями, - тягне за собою накладення штрафу на громадян від трьох до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, на посадових осіб - у розмірі від дев'яти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Чи існує перелік заборонених собак?

Прямої заборони на певні види собакв нормативно - правових актах України немає.

Проте «Порядком і правилами проведення обов’язкового страхування відповідальності власників собак за шкоду, яка може бути заподіяна третім особам», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 09.07.2002 № 944 визначено вичерпний перелік небезпечних порід собак, власники яких мають в обов’язковому порядку до, або під час реєстрації, перереєстрації, укласти договір обов’язкового страхування відповідальності власників собак за шкоду, яка може бути заподіяна третім особам. У разі відсутності договору страхування реєстрація, перереєстрація не проводиться (п. 8 Постанови).

Крім того, органи місцевого самоврядування відповідно до частини другої статті 9 Закону України "Про захист тварин від жорстокого поводження", Закону України "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення" та на виконання Указу Президента України від 22.03.2001 N 192/2001 "Про невідкладні заходи щодо забезпечення стабільної епізоотичної ситуації в Україні" затверджують правила утримання собак та котів. У місті Києві, до прикладу, собаки бійцівських порід визнані джерелом підвищеної небезпеки. Для них передбачене проходження обов’язкових тестів. У випадку незадовільних результатів, власник зобов’язаний передати собаку для охорони об’єктів, що будуються, тощо.

У Додатку 1 перераховано потенційно небезпечних собак у м.Києві.

Що робити якщо собака гавкає, лякає пересічних громадян?

Бувають випадки, коли люди йдуть по вулиці і бачать, що собака, яку вигулює без поводка, ошийника або намордника здійснила напад на особу, або лякає пересічних громадян. Найперше, що ви можете зробити – звернутись до представників Національної поліції України. Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 255 КУпАП, національна поліція має повноваження щодо складання протоколів про вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ч.1 ст.154 КУпАП, звідси слідує, що поліцейські здійснюють нагляд за дотриманням порядку вигулу домашніх тварин (собак) у громадських місцях та вживають відповідних заходів у разі порушення законодавства про порядок поводження й утримання домашніх тварин. Поліцейські в порядку, установленому Законом України «Про Національну поліцію» мають право на застосування вогнепальної зброї для відбиття нападу тварин, які загрожують життю і здоров’ю особи чи поліцейського.

Такі факти можуть бути кваліфіковані як вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 154 КУпАП. Порядок реагування описаний вище по тексту, при відповіді на питання № 1.

До речі заборонено супроводжувати собак у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння. Потенційно небезпечних собак заборонено супроводжувати особам, яким не виповнилося 16 років, а також особам, які фізично не можуть забезпечити безпеку собаки.

Що робити якщо собака прив’язана біля входу до магазину і заважає відвідувачам магазину?

Власникам собак заборонено тримати собак і котів у місцях загального користування (коридорах, підвалах, на сходових площадках, горищах тощо),​​ приводити собак і котів у приміщення магазинів, їдалень, на дитячі майданчики, бульвари, пляжі, парки, сквери, сади та інші місця загального користування. А також заборонено залишати домашніх тварин без догляду.

Собаки, незалежно від породи, належності і призначення, в тому числі і ті, що мають ошийники з номерними знаками і намордники, які знаходяться без власника на вулицях, площах, ринках, у скверах, садах, парках, на бульварах, пляжах, у громадському транспорті, дворах та інших громадських місцях, а також бездоглядні коти вважаються бродячими і підлягають відлову.

Такі правила закріплені зокрема у «Правилах тримання собак, котів і хижих тварин у населених пунктах Української РСР».

Аналогічні положення передбаченні ст. 24 ЗУ « Про захист тварин від жорстокого поводження»

У тому випадку, коли власник все таки залишив собаку без догляду, і вона несе загрозу чи порушує спокій оточуючих, здійснюється виклик наряду поліції, адже такі дії носять ознаки адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 154 КУпАП – порушення правил тримання собак і котів.

Поки приїдуть правоохоронці доцільно сфотографувати обставини події, записати дані принаймні двох осіб, які відчули дискомфорт від прив’язаної собаки, або просто свідків небезпечного розташування собаки. Бажано також зафіксувати фото- відео- засобами номер собаки або зовнішній вигляд власника для подальшої ідентифікації.

Відповідальність власників собак.

У разі порушення власниками собак перелічених правил, до них може застосовуватись цивільна, адміністративна або кримінальна відповідальність.

Адміністративна відповідальність за тримання собак і котів у місцях, де це заборонено відповідними правилами, чи понад установлену кількість, чи незареєстрованих собак, або приведення в громадські місця, або вигулювання собак без повідків і намордників (крім собак, у реєстраційних свідоцтвах на яких зроблено спеціальну відмітку) чи в невідведених для цього місцях (ст.154 КупАП).

Статтями 152, 153 КУпАП передбачено відповідальність за порушення правил благоустрою території міста (штраф від 20 до 80 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за знищення або нанесення шкоди зеленим насадженням (штраф від 10 до 30 неоподатковуваних мінімумів).

Застосування до власників собак заходів цивільної відповідальності пов’язане з завданням третій особі шкоди джерелом підвищеної небезпеки. Поняття «джерело підвищеної небезпеки» розкрито у ст. 1187 Цивільного кодексу України. У статті перераховано види діяльності, які є джерелом підвищеної небезпеки (в тому числі, це поняття охоплює утримання службових собак та собак бійцівських порід, що створює підвищену небезпеку для особи, яка здійснює таку діяльність, та для інших осіб).

Згідно статті 1187 ЦКУ, шкода, завдана джерелом підвищеної небезпеки, відшкодовується особою, яка на законній підставі (у даному випадку – на праві власності) володіє об’єктом, утримання якого створює підвищену небезпеку.

Необхідно звернути увагу на те, що у випадку заподіяння домашньою твариною тілесних ушкоджень, заходи цивільної відповідальності будуть застосовуватися паралельно з заходами, передбаченими ч. 2 ст. 154 КУпАП або ст.ст. 121, 122, 125, 128 Кримінального кодексу України (нанесення тілесного ушкодження).

ДОДАТОК 1

Перелік порід собак, визнаних як потенційно небезпечні

1. Акіта-іну.

2. Американський бульдог.

3. Американський стафордширський тер'єр.

4. Англійський мастиф.

5. Аргентинський дог.

6. Бельгійська вівчарка.

7. Бернський зенненхунд.

8. Бордоський дог.

9. Бразильська філа.

10. Бульмастиф.

11. Бультер'єр.

12. Доберман.

13. Кавказька вівчарка.

14. Кане корсо.

15. Мастіно неаполетано.

16. Московська сторожова.

17. Німецька вівчарка.

18. Німецький дог.

19. Перо преса канаріо.

20. Південноруська вівчарка.

21. Пітбультер'єр.

22. Різеншнауцер.

23. Родезійський ріджбек.

24. Ротвейлер.

25. Середньоазіатська вівчарка.

26. Тосаіну.

27. Чорний тер'єр.

28. Німецький боксер.

29. Фокстер'єр.

30. Ягтер'єр німецький.

bottom of page