top of page

Шлюбний договір – необхідність чи дань моді?

Чи потрібний шлюбний договір? Чи обов’язково його складати? Якщо потрібний, то чим обумовлена така необхідність?

Перша думка, що приходить при згадці про шлюбний договір – це ділові стосунки у романтиці, що наперед формує враження недовіри та меркантильності. Але слід розібратись детальніше.

Сімейне законодавство передбачає існування договірного режиму майна подружжя, що врегульовано Главою 10 Сімейного кодексу України, яка має назву «Шлюбний договір».

Укладення шлюбного договору не є обов’язковим, а тому кожна пара може на власний розсуд врегулювати свої майнові відносини. Тобто подружжя вільне у своєму виборі укладати шлюбний договір або ні.

Існує порядок укладення шлюбного договору, а саме:

- шлюбний договір повинен укладатись між особами, які подали заяву про реєстрацію шлюбу, а також подружжям;

- шлюбний договір укладається у письмовій формі і нотаріально посвідчується;

- шлюбний договір вступає в силу з моменту реєстрації шлюбу або з моменту нотаріального посвідчення;

- у шлюбному договорі може бути встановлено загальний строк його дії, а також строки тривалості окремих прав та обов'язків;

- у шлюбному договорі може бути встановлена чинність договору або окремих його умов і після припинення шлюбу;

- на вимогу одного з подружжя шлюбний договір може бути розірваний за рішенням судуз підстав, що мають істотне значення, зокрема в разі неможливості його виконання;

- шлюбний договір на вимогу одного з подружжя або іншої особи, права та інтереси якої цим договором порушені, може бути визнаний недійсним за рішенням судуз підстав, встановлених Цивільним кодексом України.

Негативним аспектом існування шлюбного договору зумовлене сформованими засадами суспільства в Україні, які викликають почуття недовіри до такого виду договору в цілому та в подружжі один до одного.

Слід розуміти, що підписавши такий договір, майбутня сім’я закріплює порядок вирішення можливих спорів у подальшому, тим самим попереджуючи можливість подружжя якимось чином впливати один на одного, захистити приватну власність і грошові кошти.

Підписання такого договору справа досить складна, але аж ніяк не зайва. У житті може трапитись різне, і краще бути готовим до можливих неприємностей заздалегідь.

У Подільському юридичному центрі кваліфіковані адвокати у сімейних спорах допоможуть скласти шлюбний договір окремо для Вашої сім'ї та обов’язково врахують Ваші побажання і зауваження. Звертайтесь за посиланням

90 переглядів
bottom of page