top of page

Одноразова Грошова Допомога При Звільненні Жінки-Військовослужбовця | Військовий Адвокат

Катерина Сільницька, керівник практики захисту прав жінок Подільського Юридичного Центру.

При звільненні з військової служби військові частини часто нехтують своїм обов’язком щодо здійснення повного розрахунку з військовослужбовцем. Звільнення зі служби жінок - військовослужбовців не є виключенням із такої негативної практики.



Стаття 15 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей»передбачає виплату одноразової грошової допомоги при звільненні з військової служби розмірі в розмірі 50 відсотків місячного грошового забезпечення за кожний повний календарний рік служби.

Така виплата здійснюється, серед іншого, у випадках звільнення зі служби:

- за віком;

- закінченням строку контракту;

- у зв’язку із скороченням штатів або проведенням організаційних заходів;

- у зв’язку з прямим підпорядкуванням близькій особі;

- систематичним невиконанням умов контракту командуванням;

- у зв’язку з настанням особливого періоду та небажанням продовжувати військову службу військовослужбовцем-жінкою, яка має дитину (дітей) віком до 18 років.

В таких випадках одноразова грошова допомога виплачується за наявності вислуги 10 років і більше.

Аналогічні положення містяться в статті 9 Закону України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб” та пункті 10 Постанови Кабінету Міністрів України від 17 липня 1992 р. № 393  “Про порядок обчислення вислуги років, призначення та виплати пенсій і грошової допомоги особам офіцерського складу, прапорщикам, мічманам, військовослужбовцям надстрокової служби та військової служби за контрактом, особам начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ, поліцейським, співробітникам Служби судової охорони та членам їхніх сімей”.

При цьому, положення вищевказаних нормативних актів не ставлять в залежність набуття права на виплату одноразової грошової допомоги при звільненні від наявності відповідної кількості виключно календарної вислуги років та не встановлюють те, що вислуга років у пільговому обрахуванні не зараховується до вислуги років для призначення військовослужбовцю грошової допомоги при звільненні.

Позиція військових адвокатів Подільського юридичного центру, що поняття «календарна вислуга років» в даному випадку застосовується не для позначення необхідної для призначення допомоги вислуги років, а для визначення розміру грошової допомоги: «в розмірі 50 відсотків місячного грошового забезпечення за кожний повний календарний рік служби». Умовою ж набуття права на призначення та виплату одноразової грошової допомоги відповідно до частини другої статті 15 «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» є наявність «вислуги 10 років і більше».

Виникають питання "Де отримати юридичну консультацію військовослужбовцю?

Не зволікайте та звертайтесь до нас!

Для отримання консультації військового адвоката Ви можете зателефонувати на гарячу лінію, написати нам листа, або звернутись в ОНЛАЙН-ЧАТ (у вікні «Напишіть нам»).

Читайте також:

bottom of page