top of page

Відпустка Військовослужбовця Під Час Карантину | Військовий Адвокат

КОРОНОВІРУС. Чи може військовослужбовець розраховувати на відпустку у період введення карантину?

Відпустка військового. Військовий Адвокат Київ Вінниця

11.03.2020 Кабінет Міністрів України своєю постановою «Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19» № 211 запровадив з 12 березня до 3 квітня 2020 року на усій території України карантин.

З метою запобігання поширенню коронавірусу COVID-19 серед населення України 17.03.2020 Верховна Рада України прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)», який серед іншого установив, що на період встановлення карантину, роботодавець може надавати працівнику, у тому числі державному службовцю, службовцю органу місцевого самоврядування, за його згодою відпустку.

Це може бути як відпустка із збереженням заробітної плати. Наприклад, за згодою працівника та роботодавця переноситься щорічна відпустка на період карантину.

Або надання відпустки без збереження заробітної плати. При цьому, термін перебування у відпустці без збереження заробітної плати на період карантину не включається у загальний термін визначений ч.1 ст.26 Закону України «Про відпустки». Тобто після завершення карантину працівник має право повторно отримати відпустку без збереження заробітної плати строком до 15 діб.

Однак, чи має право військовослужбовець піти у відпустку в період карантину?

Порядок надання відпусток військовослужбовцям передбачений ст.10-1 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».

Абзац 2 пункту 8 статті 10-1 вказаного Закону передбачає, що у разі якщо Законом України «Про відпустки» або іншими законами України передбачено надання додаткових відпусток без збереження заробітної плати, такі відпустки військовослужбовцям надаються без збереження грошового забезпечення.

Проте, варто врахувати, що на території України крім режиму карантину діє і особливий період, у який надання військовослужбовцям інших видів відпусток крім:

- щорічних основних відпусток;

- щорічних канікулярних відпусток для курсантів (слухачам) вищих військових навчальних закладів;

- 10-денних відпусток для військовослужбовця строкової військової служби;

- відпусток за сімейними обставинами та з інших поважних причин.

відповідно до пунктів 17, 19 статті 10-1 Закону України «Про соціальний і правовий статус військовослужбовців та членів їх сімей» припиняється.

Отже, військовослужбовець, за узгодженням зі своїм безпосереднім командиром, (стаття 10 Статуту внутрішньої служби ЗСУ) має право перенести щорічну основну відпустку на період карантину, чи отримати відпустку за сімейними обставинами та з інших поважних причин із збереженням грошового забезпечення тривалістю не більше ніж 10 календарних днів.

При цьому, можливість коригування графіку відпусток військовослужбовців ЗСУ під час дії особливого періоду передбачена пунктом 8.8 Розділу VIII. Відпустки Інструкції про організацію виконання Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України, затвердженою Наказом Міністра оборони України 10.04.2009 № 170.

Шукаєте професійну правову допомогу – звертайтесь! Команда Подільського юридичного центру з радістю Вам допоможе.

На час дії карантину консультуємо дистанційно.

Бережіть себе та своїх близьких!

Читайте також:

7 205 переглядів
bottom of page