Юридичний центр

Чи Враховується Думка Дитини При Визначенні Місця Їі Проживання Після Розлучення? | Сімейний Адвокат

Люди одружуються, створюють сім’ю, в якій народжуються діти, але з плином часу через непорозуміння, постійні конфлікти чи зміну життєвих орієнтирів настає криза і часто один з партнерів вирішує розлучитись. Розлучення – це досить емоційний процес для всіх сторін, але прикро, що саме діти найчастіше стають заручниками сімейних проблем та основним об’єктом негативного впливу.

Адвокат Дитини

Спори про визначення місця проживання дитини є однією з найбільш поширених категорій сімейно-правових спорів в суді. На жаль, досить часто, колишнє подружжя не може самостійно вирішити між собою з ким залишиться проживати дитина. В такому випадку, рішення приймається в судовому порядку.

Чи враховуватиметься думка дитини під час розгляду даного питання?

Незважаючи на свій вік чи навіть неповну цивільну дієздатність, дитина має певний обсяг прав. Зокрема, Сімейний кодекс України у ст. 171 закріплює право дитини бути вислуханою з питань, що стосуються безпосередньо її особисто чи сім’ї. Таке право закріплене й у ст.12-15 Конвенції ООН «Про права дитини».

Відповідно, виникає наступне питання. З якого віку можна з’ясувати думку дитини в суді?

Вікового обмеження чинне законодавство не встановлює. Проте, є ряд факторів, які враховуються при розгляді даного питання. Зокрема, дитина повинна бути здатна сформулювати власні погляди, вільно висловлювати свою думку з питань, що стосуються її життя та мати достатній рівень розуміння ситуації.

Підтвердженням здатності дитини самостійно висловлювати свою думку можуть бути висновки психолога, довідка з медичного закладу чи закладу освіти тощо.

Разом з тим, у ст.3 Конвенції ООН «Про права дитини» закріплено принцип «якнайкращого забезпечення інтересів дитини». Тому, згода дитини на проживання з одним з батьків не повинна бути абсолютною для суду, якщо така згода не відповідає та не сприяє захисту прав та інтересів дитини.

У Подільському юридичному центрі кваліфіковані адвокати у сімейних спорах допоможуть Вам зробити процес розлучення найменш травмуючим для Вас та Ваших дітей. В разі виникнення додаткових питань та для отримання консультації звертайтесь за номером телефону, що вказаний на сайті.

Запитайте нас просто зараз в ЧАТІ!

    552